Στη 18η θέση, στην Ευρώπη των 28, βρίσκεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας, ενώ διαπιστώνεται ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε αριθμό νοσηλευτών.
Στην κατάταξη του δείκτη βιωσιμότητας FutureProofing Healthcare, με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΟΣΑ και φορείς των κρατών- μελών της ΕΕ, η βαθμολογία της Ελλάδας είναι 50/100. Σημειώνεται ότι η μέση βαθμολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 55/100.
Αναλυτικά, η χώρα μας είναι στην 9η θέση της κατάταξης ως προς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, την 11η θέση ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη 19η θέση ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, την 22η θέση ως προς την καινοτομία και την 24η θέση ως προς τη σταθερότητα.
Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής των πολιτών και τον αριθμό των γιατρών, η Ελλάδα σημειώνει ικανοποιητικές επιδόσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Όμως, η χώρα μας φαίνεται να υστερεί σημαντικά ως προς τον αριθμό των νοσηλευτών και την εκπαίδευση, τόσο των γιατρών όσο και του νοσηλευτικού προσωπικού. Χαμηλή είναι η επίδοση και στο κριτήριο της σταθερότητας. Τις υψηλότερες επιδόσεις ως προς τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τους καταγράφουν οι Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Γερμανία.
Οι «επιδόσεις» του συστήματος υγείας στον καρκίνο του μαστού
Στη διαχείριση του καρκίνου του μαστού, δείκτης που αξιολογεί την επίδοση των συστημάτων υγείας σε πέντε διαστάσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση ανάμεσα στους 28 της ΕΕ, ενώ στην κορυφή είναι Βέλγιο και Σουηδία.
Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση στην πρόληψη και διάγνωση, στην 27η θέση στη θεραπεία, στην 20η θέση ως προς τα αποτελέσματα και το ποσοστό επιβίωσης, στην 3η θέση ως προς την εστίαση στον ασθενή και στην 28η θέση ως προς την παρηγορητική φροντίδα.