Στα σχολεία επέστρεψαν οι μαθητές μετά από δύο εβδομάδες διακοπών εν μέσω έξαρσης γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και με σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που χορηγούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αυξημένη είναι η προσέλευση των παιδιών με συμπτώματα πυρετού, βήχα και κόπωσης από νωρίς το πρωί στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και των ενηλίκων στις παθολογικές κλινικές λόγω των αναπνευστικών ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΤ, 1500 ενήλικες νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα και 165 από αυτούς είναι σε κλίνες ΜΕΘ το τελευταίο 24ωρο. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία η πληρότητα αγγίζει το 50%.
Στο νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” είναι κατειλημμένες οι 401 κλίνες από τις 642 που έχει δυναμικό. Στο Αγλαΐα Κυριακού είναι κατειλημμένες οι 183 από τις 380 κλίνες και στο Παίδων Πεντέλης είναι κατειλημμένα τα 71 από τα 113 κρεβάτια. Συνολικά 15 παιδιά νοσηλεύονται με γρίπη και άλλα 15 με κορονοϊό στα τρία μεγάλα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.
Ρεκόρ πενταετίας παρουσίασαν και οι επισκέψεις στον γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή, δηλαδή με συμπτώματα πυρετού, καταβολής και κεφαλαλγίας σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται σε πάνω από το 15% των επισκέψεων σε γιατρό.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, επισήμανε πως περιμένουμε στο μάξιμουμ 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φλεβάρη, ωστόσο «η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά».
Από πλευράς του ο Στέλιος Λουκίδης Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως θα έχουμε αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων γρίπης και κορονοϊού για το επόμενο τρίμηνο, γεγονός που ήδη διαφαίνεται από τον διπλασιασμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Το επόμενο 10ήμερο θα ομαλοποιηθεί η αγορά των φαρμάκων
Καθυσηχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππους, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου, εκτός απροόπτου.
Μιλώντας για τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο κ. Φιλίππου δήλωσε ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ευρώπη, πιο πολύ από ότι στη χώρα μας ενώ αναφορικά με την ανησυχία που δημιουργήθηκε σχολίασε ότι «εμείς υπερβάλλουμε λιγάκι εαυτόν αυτές τις μέρες».
Πολιτική κόντρα για τα φάρμακα
Στο “κόκκινο” βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις ελλείψεις φαρμάκων.
Μπορεί ο υπουργός Υγείας να επανέλαβε ότι τα γενόσημα καλύπτουν τις ελλέιψεις, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιδεικνύει «ανοχή σε φαρμακαποθήκες που προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά με στόχο την κερδοσκοπία, επειδή η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλή τιμή».
Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τόνισε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα στην χώρα επισημαίνοντας πως εκτός από απλά φάρμακα, σε έλλειψη βρίσκονται και «ορισμένες κατηγορίες αναντικατάστατων φαρμάκων πολιτών με χρόνια προβλήματα υγείας, που αν δεν τα βρουν θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ακόμα και για την ίδια τους της ζωή».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Υψηλάντης μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, που υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις, βρίσκεται σε σαφώς καλύτερο σημείο» με τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη να σχολιάζει ότι «η πολιτική των φαρμάκων είχε ως μόνιμους κερδισμένους τους φαρμακοβιομήχανους και τους φαρμακέμπορους».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης υποστήριξε πως «στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ 2.5 εκατ. ανασφάλιστοι είχαν πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας» με τον κ. Υψηλάντη να διαφωνεί στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βοηθήσει τον κόσμο με τα φάρμακα λέγοντας ότι «το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό είναι στο απόγειό του».