Η Κομισιόν συνέταξε έναν «Πίνακα Επιδόσεων» για να συγκρίνει τα συστήματα Δικαιοσύνης των κρατών μελών, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τον τρόπο που μπορούν να επηρεάσουν τα δικαστήρια την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Πίνακας Επιδόσεων της δικαιοσύνης θα εστιάσει στο επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα, όπως στην επίδοση των δικαστηρίων της ΕΕ στην επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών.
Η Κομισιόν λέει ότι η ποιότητα των εθνικών δικαστηρίων μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ΕΕ, καθώς η έλλειψη εφαρμογής του ευρωπαϊκού δικαίου σε ένα δικαστήριο μπορεί να έχει επίδραση στην ενιαία αγορά όπως επίσης και να υπονομεύσει τα δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων.
«Η ελκυστικότητα μιας χώρας ως τόπου επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενισχύεται αναμφίβολα από ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα», δήλωσε η Viviane Reding, Επίτροπος Δικαιοσύνης.
Ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn πρόσθεσε: «Αυτός ο νέος Πίνακας Επιδόσεων θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τα νομικά τους συστήματα, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σύμφωνα με τον Πίνακα Επιδόσεων του συστήματος δικαιοσύνης που δημοσίευσε στις 28 Μαρτίου η Κομισιόν, διαπιστώθηκαν σοβαρές ανεπάρκειες στην ελληνική δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως στα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονται 509,5 ημέρες για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση, περίπου δηλαδή τριπλάσιο αριθμό ημερών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ακόμη διαπιστώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην «ηλεκτρονική επικοινωνία δικαστηρίων και αντιδίκων» καθώς και ζητήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αναφέροντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την «αντίληψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών», κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 4η χειρότερη θέση στην ΕΕ και 98η παγκοσμίως.
Τέλος κάνει λόγο και για μεγάλο αριθμό δικηγόρων συγκριτικά με τον ελληνικό πληθυσμό καθώς και δικαστών, τονίζοντας ότι ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18,9 δικαστές ανά 100,000 κατοίκους, στην Ελλάδα για τον ίδιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχούν 29,3 δικαστές.