Προβληματισμό προκαλεί στους αρμόδιους παράγοντες η πτωτική πορεία της υδροηλεκτρικής παραγωγής στην Ελλάδα καθώς έχει πέσει -όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης– «θύμα» των συνθηκών ξηρασίας και των ήπιων χειμώνων τα τελευταία δυο χρόνια (2022-2023 και 2023-2024), που μεταφράζονται μεταξύ άλλων σε περιορισμένη τροφοδοσία των ταμιευτήρων ύδατος από τα χιόνια που… δεν έπεσαν.
Πράγματι, δεν πέρασε απαρατήρητο στην Ελλάδα το «σήμα κινδύνου» που εξέπεμψε η γειτονική Ιταλία, όπου σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Υδροηλεκτρικών Παραγωγών Assoidroelettrica η παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές μονάδες στη νότια Ιταλία (Αμπρούτσο και Σικελία) έχει υποχωρήσει κατά 70% από την αρχή του χρόνου. Κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας -με δεδομένη την σημαντική θέση που κατέχει στο συνολικό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής- και να αυξήσει την ήδη υψηλή εξάρτηση της Ιταλίας από τις θερμικές μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρισμού.
Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ενέργειας με καλή γνώση του θέματος κάνουν λόγο για πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε ετήσια βάση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2023, που επίσης δεν ήταν καλή χρονιά από πλευράς υδραυλικών συνθηκών (περιορισμένες βροχοπτώσεις και σχεδόν ανύπαρκτες χιονοπτώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες). Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για τον λόγο αυτό η ΔΕΗ επιδεικνύει τους τελευταίους μήνες μεγάλη προσοχή και φειδώ στην προσφορά υδροηλεκτρικής παραγωγής που είναι χαμηλότερη από ότι θα ήταν «υπό κανονικές συνθήκες», με το βλέμμα στο χειμώνα και την ανάγκη διατήρησης «υδροηλεκτρικών εφεδρειών» για τους επόμενους μήνες. «Είναι γεγονός ότι η στάθμη των ταμιευτήρων είναι χαμηλά και απαιτείται εγρήγορση», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, όμως ο περιορισμός της υδροηλεκτρικής παραγωγής σημαίνει ότι έχουμε μικρότερες εναλλακτικές σε περίπτωση προβλημάτων στην παραγωγή από άλλες πηγές, με τις μνήμες από την ενεργειακή κρίση του 2022-2023 και την απειλή για τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου (που ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκε) να είναι ακόμα νωπές.
Αναφορικά με το τι «μέλλει γενέσθαι» τους επόμενους μήνες, πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα αρχίσουν οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και -το πιο σημαντικό- αν θα έχουμε «θερμό χειμώνα» -άρα και ουσιαστικά μηδενικές εισροές υδάτων από τα χιόνια που λιώνουν στους ταμιευτήρες- για τρίτο συνεχόμενο έτος, κάτι που θα αποτελούσε δυσμενή εξέλιξη.
Σύμφωνα με το ενεργειακό think tank Montel Analytics, η υδροηλεκτρική παραγωγή στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν το 2025. Η στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες σε όλες τις χώρες της περιοχής είναι χαμηλή και ακόμα και αν οι βροχοπτώσεις τους επόμενους μήνες κινηθούν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα απαιτηθεί αρκετός καιρός για να επιστρέψουμε στην «υδροηλεκτρική κανονικότητα», υποστήριξε ο αναλυτής της Montel Eylert Ellefsen.
Σημειώνεται ότι κατά το 2023, οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες συνεισέφεραν το 9,08% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Εκτιμάται δε ότι η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρας μας φθάνει το 30%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αξιοποίησης φτάνει και το 80%.
Η υδροηλεκτρική παραγωγή αναλογεί στο ένα τρίτο περίπου της συνολικής παραγωγής καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και στο 17% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το 70% της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΕΕ προέρχεται από πέντε χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία).
Πηγή energygame.gr