Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ένα εκρηκτικό επεισόδιο Αλβανικού εθνικισμού έλαβε χώρα στον αγώνα μεταξύ εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Αλβανίας και Σερβίας. Πάνω από το στάδιο κυμάτισε η σημαία με το χάρτη της “μεγάλης Αλβανίας” η οποία περιελάμβανε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.
Η αντίδραση των σέρβων ήταν εξοργισμένη, με επεισόδια στο γήπεδο μεταξύ παιχτών αλλά και φιλάθλων και τη σερβική κυβέρνηση να κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».
Τους σκοπιανούς μας θύμισαν έντονα εχθές το βράδυ αλβανοί φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές, όταν μια τεράστια σημαία με το χάρτη της Αλβανίας όπως την οραματίζεται η εθνικιστική αλυτρωτική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» πέταξε δεμένη σε ένα drone πάνω από τον αγωνιστικό χώρο. Παίχτης της σερβικής εθνικής ομάδας εξοργισμένος από το θέαμα τράβηξε τη σημαία και την έριξε στο έδαφος. Αμέσως έτρεξαν προς το μέρος του αλβανοί παίχτες για να πάρουν και να προστατεύσουν τη σημαία με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν προπηλακισμοί και έκτροπα στα οποία έσπευσαν αν εμπλακούν και σέρβοι φίλαθλοι.
Είναι γνωστά τα αρνητικά αισθήματα μεταξύ αλβανών και σέρβων που κρατούν από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου και τις εθνικές διαφορές που σχετίζονται με αυτό. Η οργή των σέρβων πυροδοτήθηκε από το γεγονός το οποίο όμως ανέδειξε και συναισθήματα αλλυτρωτισμού των Αλβανών για τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
Αυτό που αναδεικνύει το γεγονός σε μείζον πολιτικό ζήτημα είναι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεμονωμένο. Αφενός η προσπάθεια ήταν πολύ οργανωμένη με τη χρήση μάλιστα drone το οποίο τηλεκατευθυνόταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο. Αφετέρου οι παίχτες της εθνικής Αλβανίας έγιναν δεκτοί εν μέσω ξέφρενου ενθουσιασμού και ζητωκραυγών 30.000 αλβανών πολιτών στο αεροδρόμιο. Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε σήμερα πως είναι υπερήφανος για τους αλβανούς ποδοσφαιριστές και πως εχθές το βράδυ βρισκόταν και ο ίδιος στο γήπεδο «με την καρδιά του». Θέλουμε κι άλλο για να πειστούμε; Η σέρβικη αστυνομία αφήνει να εννοηθεί ότι θεωρεί υποκινητή των επεισοδίων τον ίδιο τον αδερφό του Αλβανού πρωθυπουργού, Όλσι Ράμα.
Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στις σερβικές αρχές για τα κίνητρα των αλβανών εθνικιστών των οποίων η τελευταία εμφάνιση ήταν το 2013. Δημοσίευμα στο “πρώτο θέμα” μας θυμίζει ότι τότε ο αλβανός “φιλόσοφος” Κότσο Ντανάι είχε δώσει συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα στην οποία φερόμενος ως επικεφαλής του σχεδίου “φυσική Αλβανία” ανακοίνωνε την έναρξη καμπάνιας συλλογής υπογραφών για τη δημιουργία ενιαίου κράτους από την αλβανική διασπορά μέσα στα βαλκάνια.
Η ένταση που δημιουργείται αυτές τις ώρες και σε θεσμικό πλέον επίπεδο είναι αναπότρεπτη με το σέρβο υπουργό εξωτερικών να δηλώνει ότι «Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός αυτό θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών… Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».
Φυσικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος κράτησε μια πολύ ουδέτερη στάση απέναντι στις κυβερνήσεις των δύο κρατών, λέγοντας απλώς ότι όποιος «αντιστρέφει τη λειτουργία αθλητικών γεγονότων σφάλει» καλώντας τις δύο κυβερνήσεις να καταδικάσουν τα γεγονότα. Σήμερα θα έπρεπε να ξανασκεφτεί αυτή του τη δήλωση μετά την αντίδραση του Αλβανού πρωθυπουργού. Οι εθνικιστικές ομάδες στα βαλκάνια, έναν πολύ πονεμένο ιστορικά τόπο από πολέμους και μεγάλες ιδέες, μπορούν να προβούν φοβερά επικίνδυνες, ειδικά σε περιόδους διεθνούς έντασης. Όταν δε αυτές υποστηρίζονται και ανοιχτά από τις κυβερνήσεις τους όπως σε Αλβανία και Σκόπια τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.