Ένα πρωτοποριακό σεμινάριο Ρομποτικής διοργανώνει στις αρχές Οκτωβρίου η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στο διήμερο workshop 20 μαθητές σχολείων από τη Θεσσαλονίκη θα μυηθούν στη ρομποτική τεχνολογία μέσα από τη χρήση του ευρύτατα διαδεδομένου μικροελεγκτή arduino, ο οποίος θα αποτελέσει τον εγκέφαλο του ρομπότ που θα κατασκευάσουν.
Το σεμινάριο θα διαρκέσει δώδεκα εργαστηριακές ώρες, οι οποίες είναι έτσι δομημένες, ώστε μαζί με το έντυπο υλικό που θα δίνεται ανά εργαστηριακή περίοδο (session), θα δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να βιώσουν μια διαδικασία ταχύρρυθμης εκμάθησης με ερεθίσματα για περαιτέρω εμβάθυνση.
Σε κάθε μαθητή θα διατεθεί δωρεάν ένα σετ με όλα τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων με τις οποίες, θα μάθει βιωματικά τα παρακάτω:
-Τη λειτουργία του μικροελεγκτή arduino
-Τη λειτουργία αισθητήρων και τη σύνδεσή τους με το μικροελεγκτή
-Τα είδη και τη λειτουργία κινητήρων, καθώς και τη σύνδεσή τους με το
μικροελεγκτή
-Το λογισμικό του μικροελεγκτή και τη βασική δομή και τις εντολές προγραμματισμού της γλώσσας C++, που εμπεριέχονται σ’ αυτό
-Τη λογική που διέπει το λογισμικό ενός απλού ρομπότ
-Πώς να φτιάχνει ένα ρομπότ, χρησιμοποιώντας όλες τις παραπάνω γνώσεις.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, αλλά και στο πλαίσιο της προσφοράς της επί 126 χρόνια στους μαθητές και μαθήτριες της Θεσσαλονίκης.
Απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που γοητεύονται από τη φυσική, τα μαθηματικά, τη πληροφορική, την τεχνολογία και την έρευνα. Σε όσους αρέσει να είναι δημιουργικοί «φτιάχνοντας» κάτι, όπως ένα παιχνίδι, μια συσκευή, ένα έργο τέχνης ή στήνοντας ένα πείραμα!
Διδάσκοντες στο workshop θα είναι οι: Μιχάλης Σεβδυνίδης, φυσικός, καθηγητής φυσικής στη DST και υπεύθυνος οργανωτικού και επιστημονικού σχεδιασμού του workshop, Γιώργος Τσάμης, φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών ΑΠΘ και απόφοιτος του σχολείου, Ιάσωνας Μπουρούτης, φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου του Μονάχου και απόφοιτος του σχολείου και Νίκος Ντελόπουλος, επίσης φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου του Μονάχου και απόφοιτος του σχολείου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 4 Oκτωβρίου (από τις 9.30 π.μ. μέχρι τις 17.00) και την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου (από τις 12.30 π.μ. μέχρι τις 17.30) στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Το διήμερο θα κορυφωθεί με την τελετή λήξης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της ΓΣΘ, όπου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν και θα επιδείξουν τη λειτουργία των ρομπότ που κατασκεύασαν, ενώ θα υπάρξει και ομιλία από εκπρόσωπο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας που θα μιλήσει στους μαθητές με θέμα τη σημασία της καινοτομίας στην οικονομία της Ελλάδας.