Σήμερα παίρνουν τα 9 δις. ευρώ οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, από τα συνολικά 16 δις. ευρώ που προορίζονται για το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη δόση «μαμούθ» που θα στείλουν οι ευρωπαίοι «εταίροι» μας.
Έτσι, ο πανικός έχει αρχίσει και κατακλύζει τα τραπεζικά γραφεία και τους μετόχους των 4 μεγαλύτερων τραπεζών, αφού ξεκινά η αναζήτηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να βάλουν στα νέα τραπεζικά σχήματα ξένοι ή /και Έλληνες επενδυτές.
Η Εθνική Τράπεζα έχει μπροστά της το πιο δύσκολο εγχείρημα: την «επιχείρηση» απορρόφησης της Eurobank. Θα πρέπει να βρει επενδυτές να τις βάλουν περίπου 2 δις. ευρώ, αφού οι κεφαλαιακές ανάγκες του νέου σχήματος φτάνουν τα 20 δις. ευρώ. Έτσι λένε τουλάχιστον, όλοι οι ξένοι αναλυτές, αλλά και η τρόικα η οποία έχει αμφιβολίες για το νέο σχήμα. Ψίθυροι μάλιστα από την πλευρά του ΔΝΤ λένε ότι ο φόβος για το νέο αυτό σχήμα είναι μεγάλος και ότι για να «σταθεί όρθιο» θα πρέπει να γίνουν άμεσα χιλιάδες απολύσεις και να κλείσουν δεκάδες καταστήματα.
Από την πλευρά της Alpha Bank, δε χρειάζεται προς το παρόν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από τις αγορές. Αυτό λύθηκε με δύο τρόπους:
1) Από την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας που την «προίκισαν» οι Γάλλοι πριν φύγουν λόγω των πιέσεων των ανεξάρτητων εγχώριων θεσμικών αρχών.
2) Από το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει την αναγνώριση όλου του αναβαλλόμενου φόρου ως εποπτικό κεφάλαιο.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες Eurobank, Alpha και Πειραιώς είχαν συμπεριλάβει την εν λόγω ρύθμιση που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο, στα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2012 κατά 100%, εκτός από την Εθνική που ο ορκωτός λογιστής της δεν της επέτρεψε να αναγνωρίσει το 100%, αλλά μόλις το 30% λόγω του ότι διαπραγματεύεται και στην Νέα Υόρκη.
Βεβαίως τότε, δεν είχε περάσει η ρύθμιση από τη Βουλή. Τώρα θα περάσει, κατόπιν πιέσεων από τους τραπεζίτες.