Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Στην τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθετήθηκε ένα μη νομοθετικό ψήφισμα, το οποίο αφορούσε την αξιολόγηση και διαπραγμάτευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα, και οι κύριες θεματικές τις οποίες η Τουρκία χρειάζεται να τροποποιήσει προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στην Ένωση.
Οι ευρωβουλευτές επιδοκίμασαν τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Τουρκία και πρότειναν να συνεχιστούν στους ακόλουθους τομείς:
- Μεταρρύθμιση του δικαστικού τομέα
- Κουρδικό ζήτημα
- Δικαιώματα των γυναικών
- Το ζήτημα της Συρίας
Ως προς τις μεταρρυθμίσεις στον δικαστικού τομέα το κείμενο του ψηφίσματος χαιρετίζει την μεταρρύθμιση του τρίτου και τέταρτου πακέτου δικαστικών μεταρρυθμίσεων και προτείνει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον ορισμό των ποινικών αδικημάτων, και ιδίως αυτών που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και τα υπερβολικά μεγάλα χρονικά διαστήματα προφυλάκισης, ενώ χρειάζεται να υπάρξει και οριοθέτηση του ρόλου των ειδικών δικαστηρίων. Η μεταρρύθμιση στον δικαστικό τομέα θεωρείται καίριας σημασίας για την εδραίωση της δημοκρατίας στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Στο κουρδικό ζήτημα οι ευρωβουλευτές έκριναν σωστή την κίνηση των Τούρκων για άμεσο διάλογο με τον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και θεωρούν πως αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε μία ιστορική συμφωνία των δύο πλευρών για ειρηνική επίλυση του ζητήματος.
Στο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την καταπολέμηση των “εγκλημάτων τιμής”, την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο των αναγκαστικών γάμων και των ανήλικων νυφών, από την πλευρά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, θεωρεί οτι εκκρεμεί η απόδοση των δικαιωμάτων των γυναικών, την προώθηση της εκπαίδευσής τους και της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας και την πολιτική.
Τέλος, ως προς το ζήτημα της Συρίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγχαίρει την Τουρκία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον όλο και αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων από την Συρία, όμως θεωρούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να αναπτύξουν μία κοινή στρατηγική πολιτική, η οποία θα βοηθήσει στο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στην Συρία.
Το συγκεκριμένο μη νομοθετικό ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 451 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 45 αποχές. Η εισηγήτρια, Ria Oomen- Ruijten (ΕΛΚ, Ολλανδία), μετά από το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε: «Χρειαζόμαστε τη δέσμευση τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας», και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και όλες τις άλλες θεμελιώδεις ελευθερίες σύμφωνα με τις αξίες της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την Τουρκία στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης και οι νέες προσπάθειες για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις.»[1]
Εν κατακλείδι, οι μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βοηθήσουν στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της Τουρκίας προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί ομαλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω του άρθρου αυτού παρουσιάστηκε το ψήφιασμα αλλά και τα θέματα στα οποία η Τουρκία χρειάζεται να διαχειριστεί προκειμένου να συνεχιστεί η ενταξιακή της πορεία.
[1] Press Release του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Απριλίου