Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα και το τρίτο μνημόνιο, οι απώλειες στον κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαριές. Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Οι ίδιοι δεν απέκλειαν και τις εκλογές επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν στο τραπέζι.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες βάσει συντάγματος και κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τους 43 που δεν στήριξαν το μνημόνιο. «Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση, με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εξερχόμενη από τη βουλή.
Σημείωσε επίσης ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του Εurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη, έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης», ενώ τόνισε ότι ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στο λαό.
Συμπλήρωσε επίσης ότι «στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, που είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά» και ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός ότι δεν θέλει να συγκυβερνήσει με τα κόμματα του «παλαιού πολιτικού συστήματος» όπως συχνά αναφέρουν στελέχη του. Ωστόσο τι θα κάνει αν οι 32 που ψήφισαν όχι και οι 11 που ψήφισαν παρών, της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης; Τότε ουσιαστικά θα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση και να συνεχίσει να φέρνει εφαρμοστικούς νόμους τους οποίος θα ελπίζει ότι θα στηρίξει και η αντιπολίτευση. Και επειδή αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει για πολύ, τότε θα πρέπει να περάσει σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν ωστόσο μένει να δούμε τις κινήσεις της αριστερής πλατφόρμας, που ίσως δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πέσει χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί αυτοβούλως.