Yπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 159 βουλευτές. «Οχι» ψήφισαν 129 βουλευτές και «παρών» 11 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία.
Νωρίτερα, έντονη αντιπαράθεση επικράτησε στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ασκεί κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, αυτό που λέτε είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο». «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε, κύριε Ανδρουλάκη, από τις πιρουέτες σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει καμία ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα».
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως «τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund».
Κ. Πιερρακάκης: Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, άσκησε κριτική στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκφράστηκε κατά του νομοσχεδίου, λέγοντας: «Θέλω να μοιραστώ με το σώμα την ανακούφισή μου. Διότι εάν θα έχει τη μοίρα της προηγούμενης δημόσιας τοποθετήσης πριν από το συνέδριό σας, ούριος άνεμος στα πανιά μας», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ρώτησε εάν συνταγματολόγοι όπως οι Βενιζέλος, Αλιβιζάτος και Μανιτάκης δεν είναι «σύννομοι», ενώ, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του, Κώστα Γαβρόγλου, που είχε καταθέσει διάταξη για την αναγνώριση πτυχίων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας.
Ο υπουργός Παιδείας έκλεισε την παρέμβασή του, με μία προσωπική αναφορά: «Επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περί γενιτσάρων, και του σουλτάνου Ορχάν, να πω ότι η πάγια πρακτική των σουλτάνων είναι η πειθαρχία. Και η άσκηση κομματικής πειθαρχίας από μεριάς συγκεκριμένου κόμματος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, για να μπορέσει να συγκρατήσει την εσωτερική του διαφωνία, και τη διαφωνία που υπάρχει σε επίπεδο στελεχών του σήμερα είναι η χαρακτηριστικότερη όλων».
Κυρ. Μητσοτάκης: «Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση»
«Η Βουλή καλείται σήμερα να εγκρίνει μια ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση», ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «από τη μια προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές για να σπουδάσουν στον τόπο τους, από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε οι τελευταίοι που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές έχουν τη συντριπτική στήριξη της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την άποψη ότι «η εποχή που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας “έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια” έχει περάσει ανεπιστρεπτί».
Άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «αν ερχόταν το πανεπιστήμιό που σπούδασε να κάνει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε όχι. Πόση υποκρισία;».
Εντονες ήταν και οι αιχμές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Κύριε Ανδρουλάκη, αλλάξατε γνώμη παρά το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς που είχατε εκφράσει πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση». «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει δέσμια δογμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ν. Ανδρουλάκης: «Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές»
«Το νομοσχέδιο συντάχθηκε εν κρυπτώ. Ο τίτλος “μη κερδοσκοπικά” είναι φερετζές. Ενα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ιδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», πρόσθεσε.
Οπως είπε, «θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες. Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” ή ότι είναι σαν τη Νέα Αριστερά ή ότι είναι “κεντρώο ΚΚΕ”. Δυστυχώς για εσάς, είμαστε το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση».
Οσον αφορά το λεγόμενο «σκανδιναβικό παράδειγμα», ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στον βωμό τους κέρδους».
Σ. Φάμελλος: «Ποδοπατάτε το Σύνταγμα»
«Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», τόνισε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «το Σύνταγμα του ’75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα, 50 χρόνια πριν, ήταν πολύ πιο μπροστά και πολύ πιο προοδευτική από ό,τι είστε εσείς σήμερα, γιατί τότε προέβλεψε και αποτύπωσε στον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας μας ότι ανώτατη παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και ότι οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Και έρχεστε εσείς 50 χρόνια μετά, με μια βαθιά συντηρητική αντίληψη να πείτε ότι η ανώτατη παιδεία είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές είναι πελάτες».
kathimerini.gr