Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή, η συζήτηση και η ψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία της συμφωνίας των Πρεσπών για την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η αναμενόμενη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η όξυνση της στάσης του ΚΚΕ που διοργανώνει δικά του συλλαλητήρια, ενώ νωρίς το πρωί στελέχη ανήρτησαν πανό στο βράχο της Ακρόπολης.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργά χθες το απόγευμα, μετά από πολλή σκέψη και αφού είχε σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, απέρριψε εισηγήσεις στελεχών και βουλευτών του κόμματος να προχωρήσει σήμερα σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή αποφόρτισε το κλίμα στην αίθουσα της Ολομέλειας και σφράγισε την πρόθεσή του να σταθεί αυστηρά μεν απέναντι στη Συμφωνία και στα όσα αρνητικά τη συνοδεύουν, αλλά επιμένοντας στην ουσία και όχι στον εύκολο και ανέξοδο εντυπωσιασμό.
Η σημερινή συνεδρίαση, όπως είναι αναμενόμενο, θα σημαδευτεί από τη σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη, αλλά και από τις παρεμβάσεις δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. Ο δεύτερος προτίθεται να μιλήσει στην Ολομέλεια το απόγευμα. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, πιθανώς και αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να συγκεντρώσει σίγουρα 152 βουλευτές.
Τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Σπύρο Δανέλλη, που έδωσαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, και επιπλέον τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη από το Ποτάμι, και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ.
Από νωρίς το απόγευμα, η Βουλή θα βρίσκεται σε κλοιό διαδηλωτών ενώ έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να μην επαναληφθούν τα θλιβερά περιστατικά της περασμένης Κυριακής.