«Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom, πρόσφερε κάτι λιγότερο από…2 δις. ευρώ για την ελληνική ΔΕΠΑ. Παρότι το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από την πραγματική αξία της ελληνικής εταιρείας, η απόκτηση της ΔΕΠΑ θα βοηθήσει τη ρωσική εταιρεία να ισχυροποιήσει το μονοπώλιό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά, και τη θέση της στην Ευρωπαϊκή αγορά».
Με τα παραπάνω ξεκινάει άρθρο που δημοσίευσε χθες, ο ιστότοπος του κρατικού ραδιοσταθμού “The voice of Russia”, περιγράφοντας στην ουσία όλο το concept του τι σημαίνει έλεγχος της ΔΕΠΑ από τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου. Δηλαδή, διατήρηση του μονοπωλίου στην Ελλάδα και περιορισμό των δυνατοτήτων για είσοδο ποσοτήτων από άλλες πηγές στην Ευρώπη.
Κατά την άποψη πολλών, το δεύτερο είναι και το σημαντικότερο, καθώς συνδέεται άμεσα με την κατασκευή του ρωσικής έμπνευσης αγωγού South Stream που θα προμηθεύει με αέριο τη ΝΑ Ευρώπη και όχι μόνο. Το εξηγεί καλύτερα στο ίδιο άρθρο ο Alexei Kokin, ειδικός αναλυτής της “Uralsib Kepital”. «Μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ και την κατασκευή του South Stream, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Κροατία, θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της Gazprom, για τον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο. Οπωσδήποτε, το γεγονός αυτό ανησυχεί κάποιους πολιτικούς».
Σε όλα αυτά, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα 2 δισεκατομμύρια αποτελούν τρομακτικά μεγάλο ποσό μόνο για τη ΔΕΠΑ. Ενδεχομένως οι πηγές του συγγραφέα του άρθρου, θα συνυπολογίζουν και τα ποσά που υπόσχεται να επενδύσει η Gazprom σε υποδομές στην Ελλάδα (κατασκευή τερματικών LNG σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, κατασκευές νέων δικτύων κλπ). Ωστόσο από αυτά τίποτε δεν ισχύει, πριν ανοιχτούν οι δεσμευτικές προσφορές, περί το τέλος Απριλίου και πριν αξιολογηθεί η προσφορά στο σύνολό της.
Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι του ανοίγματος της προσφοράς θα προηγηθεί επίσκεψη Σαμαρά στο Λευκό Οίκο και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κρεμλίνο. Καταληκτικά, να πούμε ότι έτσι όπως στήθηκε ο διαγωνισμός βάζει τη χώρα και τη διπλωματία σε μπελάδες. Άντε να εξηγήσει η Κυβέρνηση ότι δε δέχεται κοντά στα 2 δις. Ευρώ cash που θα μειώσουν τουλάχιστον διπλάσιο δημόσιο χρέος. Και με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι όταν επί Σημιτικού «εκσυγχρονισμού» το 2002, είχε και πάλι επιχειρηθεί η πώληση της ΔΕΠΑ, με την προκήρυξή του διαγωνισμού είχαν αποκλειστεί οι εταιρείες που την προμηθεύουν με αέριο δηλαδή η ρωσική Gazprom και η αλγερινή Sonatrach.