Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Ρωσία κατασκευάζει μια στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την τελευταία μιας αλυσίδας νέων στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής άμυνας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην αυξανόμενη αντιπαράθεση της χώρας με το ΝΑΤΟ.
Παρά το ότι δε έχουν υπάρξει συγκρούσεις μεταξύ των πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της σε μια εποχή που το ΝΑΤΟ διοργανώνει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις και αυξάνει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά του.
Δημοσιογράφος του Reuters, ο οποίος επισκέφθηκε τη ρωσική πόλη Klintsy, περίπου 50 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, παρατήρησε ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο, μεγάλο αριθμό νεοαφιχθέντων στρατιωτών και στρατιωτικά οχήματα.
Δύο καμουφλαρισμένοι στρατιώτες που είχαν επανδρώσει ένα σημείο ελέγχου στο δάσος ανάγκασαν τον δημοσιογράφο να γυρίσει πίσω, ισχυριζόμενοι ότι φρουρούν μια «ειδική στρατιωτική περιοχή».
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει αναγνωρίσει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Klintsy, που συνήθως χρησιμεύει ως μια στάση για τους οδηγούς φορτηγών που ταξιδεύουν μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Ωστόσο, αξιωματούχος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, δήλωσε ότι το Klintsy είχε επιλεγεί ως η τοποθεσία ενός νεοσυσταθέντος στρατιωτικού τμήματος, και ότι μέχρι στιγμής περίπου 240 στρατιώτες έχουν εγκατασταθεί εκεί.
Όταν ολοκληρωθεί, η βάση θα είναι η τελευταία συνιστώσα σε μια συσσώρευση δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής που εκτείνεται από τη Βαλτική Θάλασσα στο βορρά έως τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο.
Στη δυτική πλευρά της γραμμής, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετακινεί στρατεύματα και εξοπλισμό σε μεγαλύτερους αριθμούς για τα κράτη-πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Η Συμμαχία, η οποία λέει ότι ανταποκρίνεται στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις της στην ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Στα ανατολικά, η Ρωσία αναπτύσσει τις δικές της δυνάμεις, λέγοντας ότι πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της από την εξ ανατολάς ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Κάθε πλευρά λέει ότι ανταποκρίνεται μόνο σε μέτρα που έχουν ληφθεί από την άλλη, αλλά η αμοιβαία συσσώρευση δυνάμεων ενέχει τον κίνδυνο να παγιδευτούν σε έναν φαύλο κύκλο μέτρων και αντίμετρων από το οποίο θα είναι δύσκολο να ξεφύγουν.
Η Ρωσία και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ μοιράζονται σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ νοτιότερα οι δύο οντότητες χωρίζονται από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Αλλά δεδομένου ότι ο φίλα διακείμενος προς τη Μόσχα πρόεδρος της Ουκρανίας ανατράπηκε σε μια λαϊκή εξέγερση πριν από δύο χρόνια και αντικαταστάθηκε με μια φιλο-δυτική διοίκηση, παγιώνει την αντίληψη της Μόσχας ότι η Ουκρανία έχει γίνει, εκ των πραγμάτων, ένας δορυφόρος του ΝΑΤΟ.
Πηγή: Reuters