Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Πτώση στην στερλίνα λόγω της αποτυχίας στην συμφωνία για το Brexit

Τη μεγαλύτερη πτώση της από τις 2 Νοεμβρίου σημείωσε σήμερα η στερλίνα μετά τις απογοητευτικές συνομιλίες για το Brexit.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,53% στο 1,3376 δολάριο καθώς οι επενδυτές απογοητεύθηκαν που η Βρετανία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χθες μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες εμπορικές συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε περαιτέρω πτώση αφού η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η χθεσινή αποτυχία της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη στιγμή κατά την οποία όσοι είναι αντίθετοι στην έξοδο από την ΕΕ μπορούν να πιέσουν προκειμένου να παραμείνει η Βρετανία στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο δείκτης μετοχών FTSE, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 0,3% καθώς η υποχώρηση της στερλίνας ευνοεί τις εταιρίες με εξαγωγική δραστηριότητα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι οι απώλειες της στερλίνας πιθανόν να είναι περιορισμένες.

Την ίδια ώρα με μικρές απώλειες διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και τις χτεσινές εξελίξεις που αφορούν το Brexit.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,19% με σχεδόν όλους τους τομείς σε αρνητικό έδαφος.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,40%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται με οριακές διακυμάνσεις και ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,11%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,24%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,19% και ο πορτογαλικός PSI 20 καταγράφει κέρδη 0,56%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων