Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

Η πτώση των ποσοστών της Μέρκελ τη φέρνει αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης


Με τα ποσοστά της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να μειώνονται όλο και πιο πολύ, καθίσταται σε όλους σαφές πως οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται μπροστά από κρίσιμες αποφάσεις, μιας και θα πρέπει να συγκρατήσουν τη διαρροή δεξιών ψηφοφόρων τους, οι οποίοι στρέφονται προς την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία.


Πιο συγκεκριμένα, στην εβδομαδιαία μέτρηση της εταιρείας Emnid για την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild CDU και CSU φτάνουν στις χαμηλότερες τιμές τους από το 2012, κερδίζοντας το 34% των προτιμήσεων, 2 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η Εναλλακτική βρισκόταν στο 10%, ενώ χθες αποτυπώθηκε στο 12%, κάτι που υποδεικνύει απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τους Χριστιανοδημοκράτες προς το ξενοφοβικό κόμμα που δείχνει να έχει παγιωθεί στην Τρίτη θέση του πολιτικού σκηνικού, μπροστά από παραδοσιακές δυνάμεις, όπως οι Πράσινοι και το αριστερό κόμμα Die Linke.


Σε άλλη έρευνα της εταιρείας INSA, πάλι για την εφημερίδα Bild, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, CDU- CSU βρίσκονταν στο δημοσκοπικό ναδίρ, αποσπώντας 32,5% των προτιμήσεων. Είναι σαφές πως υπάρχει σοβαρή αποδοκιμασία στο πρόσωπο της κ. Μέρκελ, κυρίως από τους πιο δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματός της, ενώ πλέον ανοιχτά εναντίον της στρέφονται και κορυφαία στελέχη των Βαυαρών εταίρων της.


Μάλιστα, ήδη στο στρατόπεδο των Χριστιανοικοινωνιστών έχει κάνει την επανεμφάνισή του το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, ο επίτιμος πρόεδρος Έντμουντ Στόιμπερ. Ο κ. Στόιμπερ, επί δεκαπενταετία πρωθυπουργός της Βαυαρίας, αλλά και υποψήφιος Καγκελάριος στις εκλογές του 2002 απέναντι στον Γκέρχαρντ Σρέντερ εξαπολύει διαρκώς τα βέλη του εναντίον της κ. Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε προσφάτως σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung πως «καταστρέφει την Ευρώπη» με την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα. Ο κ. Στόιμπερ φυσικά δεν είναι ο μόνος Βαυαρός πολιτικός, ο οποίος εξαπολύει μύδρους εναντίον της κ. Μέρκελ, με τους εκπροσώπους του CSU να θεωρούν κιόλας πως το δεύτερο πακέτο για τους πρόσφυγες, το Asylpaket II, το οποίο συμφωνήθηκε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση έχει σαφές αποτύπωμα της πολιτικής αυστηροποίησης που ευαγγελίζονται οι Χριστιανοικοινωνιστές.


Υπό αυτό το πρίσμα, η κ. Μέρκελ αναγκάζεται να κάνει τη στροφή προς μια πιο σκληρή πολιτική, ακόμα και αν η ίδια δεν το θέλει πλήρως. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνεύεται η φράση της, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, όταν τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η κ. Μέρκελ επιμένει και στο project της κατανομής των προσφύγων σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, εξηγώντας πως δεν είναι δυνατό μια ήπειρος 550 εκατομμυρίων κατοίκων να μην μπορεί να συμφωνήσει για τον επιμερισμό 1 εκατομμυρίου ανθρώπων.


Υπέρ της κ. Μέρκελ δεν μετρά ούτε ο χρόνος. Σε συνέντευξή του στο Spiegel ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος, μιας και θα πρέπει να διασφαλιστεί πως την άνοιξη, όταν θα βελτιωθεί και ο καιρός, δεν θα αυξηθούν και πάλι ραγδαία οι αριθμοί των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό όμως, σύμφωνα με τη γερμανική ερμηνεία, είναι κρίσιμος ο ρόλος Ελλάδας και Τουρκίας: της μεν Ελλάδας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αλλά και τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων επαρκώς, τη δε Τουρκίας, προκειμένου να ανακόψει επί της ουσίας το μεγάλο κύμα εισρεόντων προσφύγων. Προς αυτό, όπως σημειώναμε ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή, υπάρχει σχέδιο προς επεξεργασία, του οποίου βασική αρχή είναι η ανταλλαγή προσφύγων (από την Τουρκία) με μετανάστες (προς την Τουρκία).


Όπως είναι σαφές, χρόνος δεν υπάρχει και η πίεση στην Καγκελάριο μεγαλώνει. Και έχει και εκλογές τον Μάρτιο…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων