Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Πωλείται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Μετατρέπεται από στρατιωτικό σε πολιτικό αεροδρόμιο προκειμένου να πωληθεί για πτήσεις χαμηλού κόστους. Πρόκειται για το αεροδρόμιο της Τρίπολης για την μετατροπή του οποίου, την Τρίτη υπογράφουν ΚΥΑ οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλος και Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Το έργο με τον τρόπο αυτό περνάει στα χέρια του κ. Πέτρου Ταττούλη που ως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιμονή προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η αξιοποίηση του για την οποία φαίνεται ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα έχει πλέον κοινή στρατιωτική και πολιτική χρήση. Το σχέδιο της Περιφέρειας προβλέπει την πραγματοποίηση πτήσεων charter από low cost αεροπορικές εταιρείες και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε cargo και logistics μεταξύ Πελοποννήσου και Νότιας Αφρικής.

H μελέτη μετατροπής του αεροδρομίου έγινε απο την καναδική εταιρεία ΙΒΙ Group. Πέρα απο τους καναδούς, γίνεται λόγος για ενδιαφέρον και της Ryanair.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 75-90 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα έξοδα για τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 1,5-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μετατροπή του προβλέπεται να γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, εκφράζεται έντονος προβληματισμός καθώς σε απόσταση μικρότερη των 100 χλμ., λειτουργεί ήδη το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το οποίο ήδη έχει προχωρήσει συμφωνία με την easy jet και την aegean airlines και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί εμπορικά η λειτουργία δύο αεροδρομίων σε μια περιοχή που η τουριστική κίνηση διακρίνεται από έντονη εποχικότητα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων