Nιώθετε ένα φτερούγισμα στο στομάχι όταν κάποιος κάνει “like” στην εικόνα σας; Αυτό είναι το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου σας. Και αυτή η απάντηση μπορεί να προβλέψει πόσο χρόνοκαι ενέργεια καταναλώνεται στο site κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σε μία από τις πρώτες μελέτες για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσηςστον εγκέφαλο, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Dar Meshi, διδακτορικό ερευνητή στο FreieUniversität στο Βερολίνο, απεικόνισαν τους εγκεφάλους 31 χρηστών του Facebook ενώ έβλεπαν τις εικόνες των ιδίων ή άλλων τη στιγμή που συνοδεύονταν από λεζάντες με θετικά σχόλια.
«Βρήκαμε ότι θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τι προκαλεί το Facebook στους χρήστες μελετώντας την αντίδραση του εγκεφάλου τους σε θετικά σχόλια», αναφέρει ο Meshi. Συγκεκριμένα, επικεντρωθήκαμε σε μια περιοχή που ονομάζεται επικλινής πυρήνας, ο οποίος επεξεργάζεται τασυναισθήματα απέναντι στην επιβράβευση. Και το αποτέλεσμα έδειξε ότι η ενεργοποίηση τουσυσχετίζεται και με τον χρόνο που περνάει κανείς στο site κοινωνικής δικτύωσης.
Η αλήθεια είναι ότι λίγοι άνθρωποι έχουν ανοσία στην κολακεία. Αλλά αποδεικνύουν αυτά τααποτελέσματα ότι τα «like» στο Facebook μπορεί να γίνουν εθιστικά; Ενώ όλες οι εθιστικές εμπειρίεςενεργοποιούν την εν λόγω περιοχή, ωστόσο, η ενεργοποίηση και μόνο δεν αρκεί για να προκαλέσει εθισμό.
Αυτό όμως μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τον εθισμό για μερικούς ανθρώπους,δεδομένου ότι το Facebook κατηγορείται γενικότερα για εθισμό.
«Η έρευνά μας είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τη νευροβιολογική σύνδεση ανάμεσα στην εξάρτησηστα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δραστηριότητα επιβράβευσης στον εγκέφαλο», σχολιάζει ο Meshi.
Το Facebook λοιπόν μπορεί να προσελκύει ανθρώπους γιατί τους κάνει να νιώθουν ότι κρατούν επαφή με φίλους και γνωστούς, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το προτιμούν γιατί νιώθουν καλά μέσα από τα «like» που δέχονται.