Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Πώς διαμορφώνονται οι νέες επικουρικές συντάξεις ανά ταμείο

Συντάξεις από 88 ως 360 ευρώ κατά μέσο όρο περιλαμβάνει ο νέος χάρτης των επικουρικών, όπως διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του επανυπολογισμού.

Τι ισχύει ανά Ταμείο

Ειδικότερα,  όπως μεταφέρει το Έθνος μέχρι και τον Σεπτέμβρη η μέση ονομαστική σύνταξη στο ΤΑΠΤΠ (Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως -Alpha Bank) ήταν 458 ευρώ (χωρίς τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων αλλά με κρατήσεις ΑΚΑΓΕ και υγείας).

Μετά τον επανυπολογισμό η ονομαστική μέση σύνταξη έπεσε στα 268 ευρώ. Αντίστοιχα η μέση σύνταξη των εργαζομένων στην πρ. ΕΤΒΑ έπεσε από 388 ευρώ στα 330 ευρώ.

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται και οι συμβολαιογράφοι που είχαν μέση ονομαστική σύνταξη ΤΑΣ 444 ευρώ και αυτή έπεσε στα 319 (πάντα χωρίς τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων αλλά με κρατήσεις ΑΚΑΓΕ και υγείας).

Την ίδια στιγμή η επικουρική των βενζινοπωλών ανακαθορίστηκε στα 309 ευρώ από τα 428 ευρώ, ενώ των ναυτιλιακών και τουριστικών πρακτόρων (ΤΕΑΥΝΤΠ) έπεσε στα 269 ευρώ από 398 ευρώ.

Χαμένοι και οι ναυτικοί που είδαν την μέση επικουρική του ΚΕΑΝ να αναπροσαρμόζεται στα 213 ευρώ από 279 ευρώ. Στα 52 ευρώ μετράται και η «χασούρα» των δικηγόρων που έπεσαν στα 259 ευρώ από 311. Απώλειες μετρούν και οι δημοτικοί υπάλληλοι (ΤΑΔΚΥ) καθώς έπεσαν στα 202 ευρώ από 241. Μικρότερη ήταν η μείωση στη μέση σύνταξη για τους εμποροϋπάλληλους του ΤΕΑΥΕΚ που έπεσαν στα 218 ευρώ από τα 242 ευρώ.

Αντίθετα, αλώβητοι από το νέο σύστημα βγήκαν συνταξιούχοι από ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ), τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΑΤΕ (λόγω υψηλών εισφορών) και ένστολοι (χωροφύλακες, πυροσβέστες, αστυνομικοί πόλεως). Η μέση ονομαστική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ΙΚΑ) έπεσε στα 157 ευρώ από 172, ενώ του ΤΕΑΔΥ στα 167 από 180.

Αυτές οι αναπροσαρμογές αφορούν τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις και ανταποκρίνονται στη μέση ονομαστική σύνταξη ανά κλάδο.

Η διαφορά στο τι τελικά βάζει στην τσέπη του ο συνταξιούχος εξαρτάται από το ύψος της κύριας σύνταξης (άθροισμα μεικτό 1.300 ευρώ) και τις κρατήσεις για υγεία, ΑΚΑΓΕ και φόρο.

Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1/1/2015 και μετά (και φυσικά είναι πρωτοασφαλισμένοι μέχρι 31/12/2013) εντάσσονται σε ενιαίο τρόπο υπολογισμού που προκύπτει από το άθροισμα δυο ποσών:

1. Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης (αποδοχές – μισθοί από το 2002 και εξής αναπροσαρμοσμένες με βάση ειδικό συντελεστή της ΕΛΣΤΑΤ για την ετήσια μεταβολή μισθών).

2. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC)

Ο τρόπος αυτός υπολογισμού εκτιμάται πως αποδίδει επικουρικές συντάξεις της τάξης των 160 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.

Υπενθυμίζεται πως με την πληρωμή των συντάξεων του Νοέμβρη ξεκίνησαν οι κρατήσεις των αναδρομικών για 248.618 συνταξιούχους που είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά… κύματα από τον Αύγουστο μέχρι και Οκτώβρη.

Οι δόσεις των αναδρομικών

Το «μαχαίρι» για τα αναδρομικά θα φτάσει, σύμφωνα με το ”Έθνος”, το ανώτερο στις 8 δόσεις και έρχεται με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ (εκτός κι αν τα αναδρομικά που… χρωστά ο συνταξιούχος είναι λιγότερα). Για τη μεγάλη πλειοψηφία θα απαιτηθούν το πολύ 1-3 δόσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η παρακράτηση των αναδρομικών η σύνταξη επανέρχεται στο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε (όπως δηλαδή πληρώθηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη ανάλογα με το πρ. Ταμείο). Ο νέος τρόπος υπολογισμού «μετράει» από τις συντάξεις Ιουνίου.

Τον Ιούνιο όμως και τον Ιούλιο οι συντάξεις πληρώθηκαν στο παλιό τους ύψος επειδή οι υπηρεσίες δεν είχαν το χρόνο να ολοκληρώσουν το τιτάνιο εγχείρημα του επανυπολογισμού. Οσοι είδαν περικοπές τον Αύγουστο πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (αναδρομικά 2 μηνών).

Οσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο κύμα περικοπών θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο – Αύγουστο (αναδρομικά 3 μηνών). Οσοι αναπροσαρμόστηκαν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά για τους μήνες Ιούνιο – Σεπτέμβριο (αναδρομικά 4 μηνών).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων