Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Οι ανακαλύψεις στην Αμφίπολη έχουν και ανέλπιστα θετικές συνέπιες για την στήριξη και διαχείριση του Ελληνικού Πολιτισμού. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναδεικνύει την επαναφορά του πολιτισμού στην καθημερινή ατζέντα στην Ελλάδα.
Εδώ και έξι χρόνια, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η χρηματοδότηση πολλών σημαντικών τομέων έχει μειωθεί ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκε στον πάγο. Ενώ λοιπόν οι κρατικές δαπάνες σε υγεία, παιδεία και άλλους ζωτικούς τομείς μειώθηκαν σοβαρά, ο πολιτισμός δεν θα μπορούσε να ξεφύγει.
Η συντάκτρια του Bloomberg είναι ιδιαίτερα γλαφυρή αναφέροντας πως οι Καρυάτιδες που αναδύθηκαν από τις ανασκαφές στον τύμβο της Αμφίπολης δεν είναι απλώς «κάποια αρχαία ηλικίας 2.300 ετών» αλλά η ίδια η ανάδυση της ατζέντας χρηματοδότησης του πολιτισμού σε καθημερινή βάση. Αυτό φάνηκε από την πρώτη εμφάνιση του πρωθυπουργού στον τόπο των ανασκαφών που κίνησε τη διεθνή κοινή γνώμη και έδωσε μεγάλη αισιοδοξία για την αύξηση των κονδυλίων που θα διατίθενται στην Αρχαιολογία και τον πολιτισμό.
Σε σχετική δήλωση της κ. Μενδώνη αναφέρεται ότι «Η Αμφίπολη έχει ήδη νικήσει, χάρη σε αυτό το σημαντικό μνημείο. Η κρίση επηρέασε τη χρηματοδότηση στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ο πολιτισμός, και ιδιαίτερα ο ελληνικός πολιτισμός, πάντα προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου» σημειώνοντας πως δεν έχει σημασία ποιος βρίσκεται μέσα στον τάφο.
Ενώ λοιπόν η χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού είχε μειωθεί στο ήμισυ από το 2010, τώρα έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν πως θα ανοίξει μια διαρκής χρηματοδότηση ανασκαφών, αναστηλώσεων και δημιουργίας εκθέσεων που θα έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη, τον τουρισμό, σε θέσεις εργασίας και συνεπώς στην ελληνική οικονομία.
Το Bloomberg σημειώνει ότι ενώ, ήδη είχαν διασφαλιστεί 730 εκατομμύρια ευρώ από Ευρωπαϊκά κονδύλια για πολιτιστικά έργα, τώρα έλληνες αξιωματούχοι διεκδικούν νέο τμήμα τέτοιων κονδυλίων για τα επόμενα έξι χρόνια.
Είναι πραγματικά ενθουσιώδη τα νέα για τον πολιτισμό στην Ελλάδα που δυστυχώς θα έπρεπε να περιμένει αρκετά χρόνια μετά την ανακάμψει για να επανέλθει σε επίπεδα του παρελθόντος. Η ανάκαμψη αυτή αφορά άμεσα και μια επαγγελματική κατηγορία νέων επιστημόνων στο πεδίο της Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Γεωαρχαιολογίας που εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας σε σχέση με άλλα. Αλλά η θετική επίδραση στην πολιτιστική διαχείριση θα είναι πολύ ευρύτερη και με τόνωση της οικονομίας σε πολλούς άλλους τομείς. Φαίνεται πως τελικά οι δύο Καρυάτιδες ήρθαν ως από μηχανής θεοί από ένα ένδοξο παρελθόν για να περισώσουν ότι μπορούν στο παρόν που δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε.