Μπορεί ένα μεγάλο υπερσύγχρονο νοσοκομείο, κατασκευασμένο να εξυπηρετεί 80.000 κατοίκους, να μην έχει… ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε και δρόμο για να το επισκέπτονται ασθενείς και να φτάνουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι; Μπορεί σε μια χώρα με πολιτικές λιτότητας.
Πρόκειται για την περίπτωση νοσοκομείου στην Ανδαλουσία της Νότιας Ισπανίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, στην επαρχία της Ουέλβα και στοίχισε 21 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσε να δέχεται 83.000 ασθενείς κάθε χρόνο και να πραγματοποιεί 3.000 χειρουργικές επεμβάσεις.
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, όμως διακόπηκε στα μισά λόγω έλλειψης πόρων — άλλη μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Τον Μάρτιο του 2015 τα έργα ξανάρχισαν, ολοκληρώθηκαν και το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε… Όμως δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης της πόλης Λέπε, δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και για να πάει κανείς μέχρι εκεί θα πρέπει να περάσει από έναν αγροτικό χωματόδρομο, αφού δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ναι μεν ανακοίνωσε ότι «τήρησε τις δεσμεύσεις της ολοκληρώνοντας εγκαίρως τις εργασίες κατασκευής του νοσοκομειακού κέντρου της κοινότητας», αναφορικά με τη μη λειτουργία του, όμως, θεωρεί υπεύθυνο για αυτή τη σουρεαλιστική κατάσταση τον συντηρητικό δήμο του Λέπε, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να ασχοληθούν με τον δρόμο και με τη σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα του νερού και του ηλεκτρικού.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Γκονθάλεθ, που πρόσκειται στο Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζει ότι η πόλη του δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα για να κάνει τα έργα λόγω της αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ισπανία μεταξύ 2012-14. Εκτός από τις περικοπές (ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση) στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την εξοικονόμηση πόρων οι δήμοι δεν μπορούσαν να συνάψουν μακροχρόνια δάνεια.