Νέα έρευνα δείχνει, ότι οι διατροφικές συνήθειες μας επηρεάζεται από βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Ο νευρωτισμός μας, παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να ευθύνεται εν μέρει για την αγάπη μας στη σοκολάτα και το τυρί.
Oι διατροφικές συνήθειες μας επηρεάζονται από βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
Το περιοδικό Appetite δημοσίευσε μια μελέτη από τους ερευνητές στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Οι ερευνητές έστειλαν τρία ερωτηματολόγια – ένα για την προσωπικότητα, ένα για τις διατροφικές συνήθειες, και ένα για τις επιλογές τροφίμων – σε ένα τυχαίο δείγμα περίπου 1.000 ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη.
Οι ερωτήσεις για την προσωπικότητα ήταν σχεδιασμένες για να μετρήσουν αυτό που οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι είναι οι πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας – η ειλικρίνεια, η συνείδηση, την εξωστρέφεια, η τερπνότητα, και ο νευρωτισμός. Οι ερευνητές ήταν περίεργοι αν, και σε ποιο βαθμό, η υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία σε αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά θα συσχετιζόταν με ορισμένες διατροφικές συνήθειες.
«Η προσωπικότητα ενός ατόμου μπορεί να καθορίσει γιατί αυτός τρώει»
«Βρήκαμε ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου, στην πραγματικότητα, μπορεί να καθορίσει γιατί αυτός τρώει και τί τρώει», δήλωσε η Carmen Keller, επικεφαλής της μελέτης. «Η έλλειψη ευσυνειδησίας οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε παρορμητικά και να χάνουν τον αυτοέλεγχο τους μπροστά σε δελεαστικά τρόφιμα, εύγευστα, με ωραία μυρωδιά και γεύση. Οι νευρωτικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε πάρα πολύ υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους», εξήγησε.
Η εξωστρέφεια επίσης συνδέεται με δυνητικά ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. «Ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα είναι ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι τρώνε περισσότερο λόγω εξωτερικών παραγόντων – όπως μια ωραία μυρωδιά ή η γεύση των τροφίμων – και συχνά καταναλώνουν περισσότερο κρέας, γλυκά τρόφιμα, αλμυρά τρόφιμα, και ζαχαρούχα αναψυκτικά», εξήγησε η Keller. «Πράγματι, πολλές έρευνες από το παρελθόν έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές συναναστροφές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τι τρώμε όσο και πόσο συχνά κάνουμε γυμναστική.»
Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν από την Keller και την ομάδα της υποδηλώνουν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να θεωρηθούν «παράγοντες κινδύνου» για έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα μέρος του πολύπλοκου παζλ της διατήρησης μιας υγιούς διατροφής μακροπρόθεσμα σχετίζεται με τις γενικές τάσεις μας για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και του αυτο-ελέγχου μας, όχι μόνο στο πόσο καλοί είμαστε στην καταμέτρηση θερμίδων ή την αποφυγή των τρανς λιπαρών.»
Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να υπάρξει μια υποτιμημένη πτυχή «γνώθι σαυτόν» για την επιτυχή διαχείριση του βάρους – π.χ. να μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας μετά από μια αγχωτική μέρα στη δουλειά και να μην ξεσπάσουμε στο φαγητό, ή ας προσπαθήσουμε να βάλουμε μέτρο στο εαυτό μας σε ένα πάρτυ όπου είναι πιθανό να υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ποσότητα φαγητού.
Η Fiona Τζόνσον, επιστημονικός συνεργάτης στο University College του Λονδίνου, εξηγεί ότι «Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερά κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ξεπερνώντας, όμως, αυτές τις τάσεις μπορούμε να ενισχύσουμε την ικανότητά μας να ελέγξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες».