Εντυπωσιακές εικόνες σε ένα timelapse βίντεο που δημιούργησαν ερευνητές από το ινστιτούτο Roslin του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, προσφέρουν μία νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα σε ένα πολύπλοκο όργανο, όπως τα νεφρά.
Στο βίντεο αυτό φαίνεται το νεφρό ενός ποντικιού και πώς τα κύτταρά του μεγαλώνουν και παίρνουν τη μορφή ενός δέντρου.
Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης των θηλαστικών. Οι ίδιοι εντόπισαν μια βασική πρωτεΐνη-κλειδί, η οποία ονομάζεται βήτα-κατενίνη και η οποία καθοδηγεί τα κύτταρα στη δημιουργία εξειδικευμένων δομών μέσα στο νεφρό. Οι δομές αυτές –νεφρώνες- είναι υπεύθυνες για το φιλτράρισμα διαφόρων ουσιών από το αίμα για την παραγωγή των ούρων, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Οι κίτρινες περιοχές στο βίντεο δείχνουν τα σημεία στα οποία η βήτα-κατενίνη είναι πιο ενεργής, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις να «υποδεικνύουν» στα κύτταρα τη δημιουργία συγκεκριμένων τμημάτων της δομής.
Αλλάζοντας τη δραστηριότητα της βήτα-κατενίνης σε διαφορετικά σημεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να «δείξουν» στα κύτταρα πώς να αναπτύξουν το νεφρό με διαφορετικούς τρόπους, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Αν οι νεφρώνες δε λειτουργούν σωστά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, από μη φυσιολογική απώλεια νερού και νατρίου, μέχρι επικίνδυνα επίπεδα υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μεγαλώσουν νεφρώνες στο εργαστήριο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα για να δουν πώς λειτουργούν τα νεφρά.