Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πως μπορείς να πουλήσεις 100ευρα για 80 ευρώ και να βγάλεις κέρδος; – Γερμανικό κόμμα είχε τη λύση!

Το σατιρικών διαθέσεων γερμανικό κόμμα Die Partei (“Το Κόμμα”), με επικεφαλής τον Μάρτιν Ζόνενμπορν, πρώην εκδότη του γερμανικού σατιρικού περιοδικού Titanic, πρόσφερε τον Νοέμβριο που πέρασε μέσω διαδικτύου χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην προνομιακή τιμή των… 80 ευρώ!

Έτσι, 1.000 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ πέρασαν στα χέρια όσων πρόλαβαν. Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι από την ενέργεια αυτή το κόμμα βγήκε κερδισμένο κατά 60.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το γερμανικό κράτος καταβάλλει σε κάθε κόμμα που ξεπερνά το εκλογικό ποσοστό του 0,5% επιδότηση από τα χρήματα των φορολογουμένων για κάθε ψήφο, αλλά και για κάθε ευρώ που εισέρχεται στο κομματικό ταμείο ως συνδρομή ή δωρεά, αρκεί η κρατική ενίσχυση να μην υπερβαίνει τα έσοδα (σ.σ. όχι κέρδη) του εκάστοτε κόμματος.

Έτσι, κόμματα με λίγα μέλη και περιορισμένα έσοδα από δωρεές μπορούν με τη βοήθεια ενός τρικ να αυξήσουν τα έσοδά τους από κρατικές ενισχύσεις. Βάσει νόμου στα κομματικά έσοδα δεν περιλαμβάνονται μόνο ο μηνιαίος οβολός των μελών τους και οι δωρεές, αλλά και τα έσοδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, αν επιστρατεύσει κανείς δημιουργική λογιστική μπορεί με τεχνητό τρόπο να αυξήσει αισθητά τα συνολικά κομματικά έσοδα, λαμβάνοντας κατά συνέπεια υψηλότερες κρατικές ενισχύσεις.

Πάντως όλο αυτό το “τρικ” είναι ένα παραθυράκι του νόμου, στο οποίο θέλει να δώσει τέλος η γερμανική κυβέρνηση και αναμένονται αποφάσεις το επόμενο διάστημα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων