Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Πώς να ελέγξετε τη μπαταρία στο Windows laptop σας

Γράφει ο Στέλιος Πούλιας

Μήπως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τη μπαταρία του laptop; Αν τον τελευταίο καιρό έχετε αρχίσει να χαμηλώνετε τη φωτεινότητα, να κλείνετε διάφορα προγράμματα και εφαρμογές τα οποία δε χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή ή ακόμα να κλείνετε το wifi, αλλά ακόμα η μπαταρία του laptop να μη μπορεί να κρατήσει εκτός φόρτισης, τότε ίσως είναι καλό να αλλάξετε τη μπαταρία.

Με την πάροδο του χρόνου, η χωρητικότητα μιας μπαταρίας, δηλαδή το ποσό της ενέργειας το οποίο μπορεί να κρατήσει, μειώνεται. Τελικά, το laptop που κράταγε χωρίς φόρτιση μερικές ώρες, τώρα μετά βίας αντέχει ορισμένα λεπτά. Το ίδιο ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Στα Windows, ο καλύτερος ίσως τρόπος για να ανακαλύψετε αν ήρθε η ώρα της αντικατάστασης της μπαταρίας, είναι η δημιουργία αρχείου κατάστασης της μπαταρίας. Αυτό προϋποθέτει Windows 8 ή μεταγενέστερη έκδοση.

Πώς να δημιουργήσετε το αρχείο

• Πρώτα, ανοίξτε ένα παράθυρο γραμμής εντολών (Command Prompt). Κάντε δεξί κλικ στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης σας ή πατήστε τα πλήκτρα Windows + X, και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Command Prompt στη λίστα.
• Στο παράθυρο της γραμμής εντολών που εμφανίζεται, πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή και πατήστε Enter: powercfg /batteryreport
• Η εντολή θα σώσει ένα αρχείο στον φάκελο user account. Αυτό είναι στο C:\Users\NAME\battery report.html. Κατευθυνθείτε στον κατάλογο χρήστη σε ένα File Explorer και κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να το ανοίξετε.

Υπάρχουν πολλά για να μάθουμε από το συγκεκριμένο αρχείο, για παράδειγμα, το πώς μειώθηκε η χωρητικότητα της μπαταρίας με τον καιρό καθώς και ανάλυση για τους τρεις τελευταίους κύκλους φόρτισης. Για τον δικό μας όμως σκοπό, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το Design Capacity σε σχέση με το Full Charge Capacity.

battery-capacity-history

Το Design Capacity αναφέρεται στο πόση ενέργεια μπορούσε να αποθηκεύσει η μπαταρία τη στιγμή που αγοράσατε το laptop, ενώ το Full Charge Capacity αναφέρεται στην τωρινή κατάσταση. Αν λοιπόν το Design Capacity είναι για παράδειγμα στα 42000 mWh και το Full Charge Capacity έχει πέσει στα 18000 mWh και κάτω (ποσοστό περίπου 40% και κάτω), τότε θα πρέπει να αρχίσετε να κοιτάτε για καινούρια μπαταρία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων