Γράφει ο Kασσιανός Τζέλης
Ως “μπαλαντέρ” θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, την Εγνατία Οδό προκειμένου να μειώσει τα διόδια σε όλους τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική Οδός.
Το υπουργείο Υποδομών ζητάει να μην προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας και να μείνουν με αυτόν τον τρόπο στο δημόσιο, τα 150 εκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισπράττονται κάθε χρόνο από τα διόδια που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του άξονα.
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την δημιουργία ενός “κοινού κουμπαρά” στον οποίο, ως το 2017, θα καταλήγουν τα έσοδα του δημοσίου από όλα τα διόδια της χώρας. Από τον κουμπαρά αυτόν θα χρηματοδοτείται η μείωση των διοδίων στους δρόμους που κατασκευάζονται με το σύστημα της παραχώρησης και διαχειρίζονται από ιδιωτικές κοινοπραξίες και με αυτό τον τρόπο δεν θα επηρεαστούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή, την αναπροσαρμογή των τιμών.
Στελέχη του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν ότι “η μείωση των διοδίων θα πρέπει να είναι δραστική”.
Το αίτημα να εξαιρεθεί η 35ετής παραχώρηση της Εγνατίας Οδού από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς δεν περιλαμβάνεται στις 9 ιδιωτικοποιήσεις που καλείται να ολοκληρώσει κατά προτεραιότητα η κυβέρνηση, ετέθη από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πλευρά των Βρυξελλών δήλωσε καταρχήν θετική ως προς αυτό το ενδεχόμενο.
Με αυτόν τον τρόπο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα παραμείνουν συνεπείς πολιτικά, αφού δεν θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια ένας αυτοκινητόδρομος για τον οποίον δαπανήθηκαν πάνω απο 6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ θα μπορέσουν να βρουν και την φόρμουλα που θα τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις στα διόδια, χωρίς να υπάρχει η απειλή για νέα εμπλοκή με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα.
Παράλληλα, φαίνεται ότι παγώνει για την ώρα η λειτουργία νέων σταθμών διοδίων κατά μήκος του άξονα.
Στο παράρτημα της νέας συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, που αφορούσε το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, προβλεπόταν να εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου μια κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των τιμών διοδίων της Εγνατίας.
Σύμφωνα με προηγούμενη υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Υποδομών, Μιχ. Χρυσοχοίδη, προβλεπόταν ότι οι τιμές για τα ΙΧ θα μπορούσαν να φτάσουν στα επίπεδα χρέωσης των άλλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, που βρίσκονται σε καθεστώς παραχώρησης ενώ είχε τεθεί και σαφές χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων. Σήμερα λειτουργούν στην Εγνατία επτά σταθμοί διοδίων (Παραμυθιά, Μέτσοβο, Πολύμυλος Κοζάνης, Μάλγαρα, Λαγκαδάς, Μουσθένη Καβάλας και Ίασμος Κομοτηνής). Με την απόφαση Χρυσοχοίδη, προβλεπόταν η λειτουργία άλλων 11 σταθμών διοδίων μέχρι το 2017, εκ των οποίων οι δυο θα έπρεπε να “ανοίξουν” εντός του 2015.
Απο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, προβλέπεται ακόμη να λειτουργήσουν άλλοι πέντε σταθμοί διοδίων στους κάθετους άξονες της Εγνατίας (Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκης-Σέρρες-Προμαχώνας).