Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Πως συνδέονται τα εμβάσματα δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό με τις απολύσεις στο Δημόσιο

Στο μαύρο χρήμα από ιδιαίτερα μαθήματα και τα γνωστά φακελάκια στα νοσοκομεία αποδίδεται, σύμφωνα με «Τα Νέα» σε μεγάλο βαθμό η περιουσία μερίδας εκπαιδευτικών και γιατρών -αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 5.260 υπαλλήλων- που έστειλαν στο διάστημα από το 2010 μέχρι πρόσφατα σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κυρίως η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για επίορκους υπαλλήλους, προσωπικό που μονιμοποιήθηκε παρατύπως καθώς και όσους παρουσιάζουν παράνομο πλουτισμό στη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο Δημόσιο έρχεται, σύμφωνα την εφημερίδα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα ως το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η δεξαμενή των προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων βάσει και της σχετικής δέσμευσης προς την τρόικα, ενώ επίκειται και η έναρξη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του προέδρου της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσυφάκη: «Λέτε να έχουν καμιά σχέση τα νούμερα (5.620) με τους υποψήφιους για απόλυση δημόσιους υπαλλήλους τον Δεκέμβρη (5.500); Είναι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αριθμών;» αναρωτήθηκε, λέγοντας «ας βρουν τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που είναι παράνομοι».

Κατά μέσο όρο, πάντως, το ύψος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο κυμαίνεται στα 275.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις 329 εργαζομένων που διοχέτευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονιζόταν από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια.

Εύλογα ερωτήματα

Λόγω των υπέρογκων ποσών που βρέθηκαν να διακινούν οι δημόσιοι υπάλληλοι προκύπτουν ερωτηματικά κατά πόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Ήδη, στο στόχαστρο του ΣΕΕΔΔ έχουν μπει 32 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίστηκαν να μεταφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά -ορισμένοι και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ- και πραγματοποιούνται διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες. Εάν δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εμβασμάτων, τότε τους υπαλλήλους περιμένουν πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά και η φορολογική Δικαιοσύνη μέσω ΣΔΟΕ, που μπορεί να τους ζητήσει καταβολή φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί περίπου υπάλληλοι με εμβάσματα είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως γιατροί, αλλά και υπάλληλοι των υπουργείων Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών καθώς και δήμων.

Οι εφοριακοί

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στελέχη του υπουργείου στο γεγονός πως μεταξύ των ελεγχομένων δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εφοριακών. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αποταμιεύσεις ή με εμβάσματα στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Απλώς οι εφοριακοί γνωρίζουν τη διαδικασία εκ των έσω και δεν προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις μεταφοράς χρημάτων με τον τρόπο που έκαναν άλλοι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αποκλίσεις στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων υπαλλήλων με στοιχεία εμβασμάτων προς το εξωτερικό είχε εντοπίσει στην ετήσια έκθεσή του και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να διωχθούν πειθαρχικά και να τεθούν σε αργία, άλλοι τέσσερις και οι σύζυγοί τους να κληθούν να υποβάλουν με υπεύθυνη δήλωση περαιτέρω διευκρινίσεις και σε επτά ακόμη να διαταχθεί άρση τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων