Η ιστορία αποτελεί μια απόδειξη της δύναμης του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων που ολοένα αυξάνεται. Είκοσι χρόνια πριν, ο άνδρας στις φωτογραφίες, ο Jason Callahan, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο με αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε μάλλον έπειτα από ωτοστόπ, ακολουθώντας περιοδεία του συγκροτήματος Grateful Dead τον Ιούνιο του 1995.
Τα μόνα πράγματα που είχε μαζί του ήταν τα εισιτήριά του για τις συναυλίες (μία που πήγε και άλλη μία που θα πήγαινε), δύο κολιέ και τα ρούχα του ενώ στο δέρμα του υπήρχε και ένα τατουάζ. Ωστόσο ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένος ώστε η αστυνομία δεν μπορούσε να δημοσιοποιήσει κάποια φωτογραφία με το πρόσωπό του για να αναζητηθεί και να βρεθούν οι οικείοι του. Η αστυνομία δημιούργησε μέσω υπολογιστή μια φωτογραφία με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει πραγματικά, με το μπλουζάκι που φορούσε, και τη δημοσιοποίησε με τα προσωπικά του αντικείμενα και ένα χαρτάκι που βρέθηκε δίπλα του το οποίο έγραφε «Jason, συγγνώμη που έπρεπε να φύγουμε, τα λέμε» μαζί με έναν αριθμό τηλεφώνου. Η ανακοίνωση μάλιστα ανέφερε ότι ο άνδρας ήταν ηλικίας 15 έως 22 ετών.
Η υπόθεση ωστόσο «πάγωσε» και ποτέ κανείς δεν απάντησε στο τηλέφωνο ενώ η περιγραφή του άνδρα δεν ταίριαζε με κανέναν στους φακέλους ανθρώπων που αναζητούνταν. Οι ντετέκτιβ δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κανέναν οικείο του αφού κανείς δεν φαινόταν να τον αναζητά.
Και κάπου εκεί μετά από χρόνια το διαδίκτυο και τα social media παρεμβαίνουν. Ενώ το Facebook, το Reddit και το Igmur αρχίζουν να γίνονται δημοφιλή, κάποιοι άνθρωποι σκέφτηκαν, σύμφωνα με τη βρετανική Metro, να ξαναδημοσιεύσουν τη φωτογραφία του άνδρα. Μάλιστα τον είχαν ονομάσει «Grateful Doe» από το όνομα του συγκροτήματος και το Doe που αναφέρεται συχνά όταν κάποιος είναι αγνώστων στοιχείων ή ονόματος. Οι χρήστες των social media άρχισαν να μοιράζονται τη φωτογραφία και να ρωτούν αν κάποιος είχε πάει στην ίδια συναυλία ή αν τον είχε δει ποτέ ή αν τον γνώριζε.
Οι χρήστες του Reddit μάλιστα δημιούργησαν ένα θέμα ώστε να γράφει όποιος ήξερε κάποια πληροφορία. Έλεγξαν εκ νέου τα άτομα που αναζητούνταν αλλά ο νεαρός δεν υπήρχε αφού όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων η μητέρα του δεν είχε ανοίξει φάκελο στην αστυνομία να τον αναζητήσει επειδή ταξίδευε συνέχεια και δεν ήξερε πότε ακριβώς εξαφανίστηκε.
Η φωτογραφία μοιράστηκε τόσο πολύ στα τοπικά μέσα ώστε τελικά δύο άνδρες δήλωσαν ότι τον γνώριζαν και ήταν από τη Νότια Καρολίνα. Στη συνέχεια έστειλαν τη φωτογραφία στα τοπικά μέσα εκεί και έτσι έφτασε και στα αυτιά της μητέρας του νεκρού άνδρα. Την επόμενη μέρα άνοιξε φάκελο αναζήτησης στην αστυνομία για να κινηθούν οι διαδικασίες για εξακρίβωση μέσω DNA και επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες μέρες ότι ήταν γιος της.