Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Πώς θα γλιτώσει η χώρα από “ατύχημα”

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να μη συμβεί ατύχημα στην Ελλάδα και η χώρα ξεμείνει από λεφτά φαίνεται ότι έχει εγκρίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν δεν επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος στις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει συμφωνία, οι εταίροι προσανατολίζονται σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για συμφωνία στα τέλη Ιουνίου, με ταυτόχρονη χορήγηση στην Αθήνα, των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

Έτσι η Αθήνα θα έχει λεφτά για μισθούς, συντάξεις και χρέη μέχρι τον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Μιλώντας μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έκκληση προς την Άνγκελα Μέρκελ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό αναφέρεται και ο ξένος τύπος, σχολιάζοντας το τετ α τετ του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την καγκελάριο της Γερμανίας να βοηθήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί μία καταστροφική χρεοκοπία τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian και σημειώνει πως φαίνεται ότι οι δύο πλευρές πως έχουν σημειώσει πρόοδο, συμφωνώντας ότι «θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που έχει τίτλο «Ο Τσίπρας ζήτησε από την Μέρκελ να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου».

«Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή» επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Reuters, που επίσης αναφέρεται στην έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού προς την Μέρκελ για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και συμφωνία.

Το πρακτορείο επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της EE ο οποίος σημείωσε: «Στο υψηλότερο επίπεδο, οι Γερμανοί επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να βρεθεί μία λύση. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν δραματικές στιγμές μέχρι την τελική συμφωνία».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων