Ειδικοί ανθρωπολόγοι αναμένεται να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμο προκειμένου να ανακαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού του σκελετού που βρέθηκε στο τάφο της Αμφίπολης.
Μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης όπου έγινε γνωστό ότι βρέθηκε σκελετός στην Αμφίπολη ο οποίος είναι σχεδόν ακέραιος, η αγωνία για το ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο Καστά κορυφώνεται.
Το γενετικό υλικό θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο για έλεγχο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.
Οι ειδικοί επιστήμονες θα εξετάσουν εξονυχιστικά στον σκελετό και ίσως χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταλήξουν σε ένα όνομα. Οι συγκεκριμένες γονιδιακές εξετάσεις έχουν λύσει τα χέρια των επιστημόνων και αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με την ίδια μέθοδο ταυτοποιήθηκαν τα οστά ενός νεκρού που βρέθηκε σε πάρκινγκ και διαπιστώθηκε ότι ήταν τελικά ο βασιλιάς Ριχάρδος!
Από την δεκαετία του 1970 οι ειδικοί είχαν αρχίσει να αποκωδικοποιούν το DNA αποτέλεσμα της μελέτης της ενζυµολογίας των λειτουργιών του DNA στα βακτήρια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iatropedia.gr, ο όρος ανασυνδυασµένο DNA υποδηλώνει ένα μόριο DNA αποτελούμενο από δύο (ή
περισσότερα) ξένα μεταξύ τους τµήµατα ενωμένα σε μία συνεχή αλυσίδα µε in vitro διεργασίες.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία επέτρεψε στους επιστήμονες την απομόνωση, ταυτοποίηση και τον πολλαπλασιασμό οποιουδήποτε τμήματος DNA ενός οργανισμού. Βασιζόμενοι σε αυτόν τον τεμαχισμό της αλυσίδας, μπορούν σήμερα να φθάσουν στα ίχνη της ιστορίας και να διαπιστώσουν σε ποιον άνηκε ο εκάστοτε σκελετός ακόμα και αν είναι πολλών χιλιάδων χρόνων.
Η Δρ Τούρι Κινγκ, γενετίστρια που είχε ταυτοποιήσει τον σκελετό του βασιλιά Ριχάρδου, είχε αναφερθεί στην μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε: «είχαν υπάρξει ανησυχίες ότι το DNA στα οστά θα ήταν πολύ υποβαθμισμένο: το ερώτημα ήταν πώς θα μπορούσαμε να πάρουμε δείγμα γενετικού υλικού και να το επεξεργαστούμε και είμαι πολύ χαρούμενη που το καταφέραμε.
Υπάρχει ταυτοποίηση του DNA μεταξύ του μητρικού γενετικού υλικού των απογόνων της οικογένειας του Ριχάρδου Γ’ (μια γυναίκα στον Καναδά κι έναν Λονδρέζο επιπλοποιό) και τα οστά που βρήκαμε στην ανασκαφή του Γκρεϊφρίαρς» . Μετά από αυτή την εξέλιξη βρέθηκε ποιος ήταν ο νεκρός, κάτι που όλοι ελπίζουν να συμβεί και να ταυτοποιηθεί σε ποιον ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε στο τάφο της Αμφίπολης.