Το χιούμορ χαρίζει χρόνια, είναι υγεία, σέξι όποιος το διαθέτει, το γέλιο είναι μεταδοτικό και τα λοιπά. Τι γίνεται όμως όταν οι ειδικοί, κόβουν τη «φόρα» όταν λένε ότι προκαλεί πρόωρη άνοια;
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου University College London, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, δεν έχει καμία χιουμοριστική διάσταση.
Η Δρ. Camilla Clark και η ομάδα της που εκπόνησε την έρευνα, μελέτησαν μια ομάδα 48 ασθενών με μετωπιαία άνοια (μια από τις σπανιότερες μορφές άνοιας) και μέσα από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από φίλους και συγγενείς των ασθενών διαπιστώθηκε ότι αρκετοί εξ αυτών είχαν παρατηρήσει αλλαγές στην αίσθηση του χιούμορ. Οι ερευνητές, αποκάλυψαν ότι οι ασθενείς πριν την επίσημη διάγνωση της ασθένειας, προτιμούσαν σειρές με «μαύρο» και «χοντροκομμένο» χιούμορ, όπως του Mr Bean και των Monty Python.
«Παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές –μια αίσθηση του χιούμορ εντελώς απρεπής και πολύ παραπάνω από κακόγουστη. Για παράδειγμα, ένας άντρας άρχισε να γελά όταν η γυναίκα του τραυματίστηκε πολύ σοβαρά», ανέφερε η Δρ. Clark. Από τη μεριά του, ο Δρ. Simon Ridley, από τον οργανισμό Alzheimer’s Research UK, τόνισε:
«Η απώλεια μνήμης είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη “άνοια”, ωστόσο η νέα μελέτη υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να αξιολογούμε το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις των ασθενών με τον περίγυρό τους». Όπως αναφέρει ο independent, η μετωπιαία άνοια πλήττει την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, με τον ασθενή να χάνει την αυτοσυγκράτησή του.