Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
O Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Τζεμπ Μπους θα δηλώσει την αφοσίωσή του να ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σήμερα Τρίτη, εφόσον εκλεγεί, σε μια ομιλία στην οποία θα επιδιώξει επίσης να κατηγορήσει τη Χίλαρι Κλίντον για ορισμένες από τις αποτυχίες στο Ιράκ.
Η ομιλία του Μπους στη βάση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πρόκειται να λάβει χώρα στην Καλιφόρνια, όπου και θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου το επόμενο debate μεταξύ των υποψηφίων για το Ρεπουμπικανικό προεδρικό χρίσμα.
Αποσπάσματα από την ομιλία του που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας του δείχνουν ότι ο Μπους θα αποκαλέσει Ισλαμικό Κράτος «το επίκεντρο του κακού στον κόσμο σήμερα» και ότι, αν εκλεγεί το Νοέμβριο του 2016 θα ξεκινήσει μια “άκαμπτη” προσπάθεια να ξεπεραστεί η σοβαρή απειλή που εκείνο αποτελεί για την αμερικανική ασφάλεια.
«Εμείς θα πρέπει να επιδιώξουμε τον σαφή και κατηγορηματικό στόχο να καταπολεμηθούν οι βάρβαροι του Isis, βοηθώντας τα εκατομμύρια ανθρώπων στην περιοχή που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά», πρόκειται να δηλώσει ο Μπους.
Θα υποστηρίξει ότι η πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, δεν καταφέρνει να τίποτα το ουσιαστικό στην εξάλειψη της τζιχαντικής απειλής.
«Αντί απλά να αντιδρούμε σε κάθε νέα κίνηση που επιλέγουν να κάνουν οι τρομοκράτες, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πλεονέκτημα που έχουμε, για να ισχυροποιήσουμε την επίθεσή μας, να τη διατηρήσουμε, και τελικά να επικρατήσουμε», θα πει ο Μπους. «Σε όλα αυτά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με τους φίλους και τους συμμάχους τους, και να ηγηθούν και πάλι σε αυτή την ζωτικής σημασίας περιοχή».
Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον Μπους αφότου ο αδελφός του, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, με βάση την κατηγορία ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.
Ο Τζεμπ Μπους θα αναφέρει επίσης ότι η επιμονή του Ομπάμα να μην διατηρήσει μια δύναμη επέμβασης των ΗΠΑ πίσω στο Ιράκ, μετά την επιτυχία του Προέδρου Μπους, δημιούργησε ένα κενό ασφαλείας που άφησε την περιοχή εκτεθειμένη στην ανάπτυξη του ισλαμικού κράτους.
Θα υποστηρίξει ότι η Κλίντον, η οποία διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη τετραετία του Ομπάμα, έχει μέρος της ευθύνης. Εντούτοις, η εμπειρία από την άσκηση εξωτερικής πολιτικής είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υποψηφιότητά της Χίλαρι Κλίντον.
«Πού ήταν η Υπουργός Εξωτερικών Κλίντον σε όλα αυτά; Όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της, αντιτάχθηκε στην παραμονή των δυνάμεών μας στο Ιράκ», θα αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπους.
Πηγή
Reuters