Ανησυχίες για τη στάση της Βόρειας Κορέας προκάλεσε η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς που προσγειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της και μέσα στην οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.
Ο πύραυλος εκτιμάται ότι ήταν κατηγορίας Scud και ταξίδεψε περίπου 450χλμ. στον αέρα πριν να πέσει στη θάλασσα. Η Βόρεια Κορέα εξάλλου έχει ένα σημαντικό αριθμό τέτοιων πυραύλων που κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση.
Η εκτόξευση αυτή ακολουθεί δύο επιτυχημένες δοκιμές πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς από την Πιονγιάνγκ που προσπαθεί να κατασκευάσει ένα διηπειρωτικό βαλιστικό πύραυλο που να μπορεί να φτάσει μέχρι το έδαφος των ΗΠΑ.
Για την τελευταία αυτή ενέργεια του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ενημερώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με την αμερικανική διοίκηση του Ειρηνικού να παρακολουθεί για έξι λεπτά την πορεία του πυραύλου εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Βόρεια Αμερική.
Από την πλευρά της η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε στη Βόρεια Κορέα με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να δηλώνει ότι «η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα προβληματική από την άποψη της ασφάλειας της κυκλοφορίας πλοίων και αεροπλάνων και αποτελεί σαφή παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί επ’ ουδενί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουμε προβεί σε έντονο διάβημα στη Βόρεια Κορέα και καταδικάζουμε τις πράξεις της με τους εντονότερους δυνατούς όρους.»