Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

«Πυρηνική» (προεκλογική) βόμβα Ντράγκι για την Ελλάδα!

Η ΕΚΤ αποφασίζει να μην βάλει την Ελλάδα μέσα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, μια κίνηση που έρχεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου!

Αυτή την πρόταση έκαναν στον Ντράγκι τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου, τρεις μέρες δηλαδή πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Αν η ΕΚΤ όντως εξαιρέσει την Ελλάδα από το εν λόγω πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που προετοιμάζει, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να χάσουν ακόμα και 9 δις σε ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ (δεν έχει εγκριθεί ακόμα, άρα δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει η εξαίρεση της Ελλάδας) προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων έως το ποσό των 500 δις ευρώ.

Τι σημαίνει όμως αυτό και ο Ντράγκι απειλεί την Ελλάδα προεκλογικά;

Αυτές οι αγορές θα αφορούν τα ομόλογα που έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον «ΒΒΒ-«.

Η Ελλάδα έχει ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης «Β», ενώ αν όντως μείνουν εκτός προγράμματος, τότε δεν θα επωφεληθεί από την ΕΚΤ ούτε η Πορτογαλία (ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒ) ούτε η Κύπρος (Β+).

Όπως μεταδίδει το δίκτυο Bloomberg, στη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου στην ΕΚΤ δεν έγινε καμία αναφορά στα ελληνικά ομόλογα, αν και στις προηγούμενες παρουσιάσεις η Ελλάδα υπήρχε κανονικά στον σχεδιασμό.

Αυτό έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διατηρεί πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης αν και εφόσον διαθέτει μνημόνιο. Προς το παρόν, το τρέχον μνημόνιο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων