Τι συμβαίνει με τις πυρηνικές δυνάμεις του Πούτιν; Ακόμη και οι ειδικοί παρατηρητές της Ρωσίας δεν είναι βέβαιοι τι πραγματικά άλλαξε όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις «αποτρεπτικές δυνάμεις» της χώρας να τεθούν σε «ειδικό καθεστώς μάχης». Eνας αξιωματικός της αεράμυνας των ΗΠΑ, με τον οποίο επικοινώνησα χθες, χαρακτήρισε την κίνηση ως «κλιμακωτή», που προβληματίζει…
Πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την εντολή προς τον υπουργό Aμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, για την τοποθέτηση των πυρηνικών μονάδων της Ρωσίας σε υψηλότερη κατάσταση συναγερμού. Αρκετοί ειδικοί είπαν ότι η εντολή του Πούτιν μπορεί να αφορούσε άμεσα στην πυρηνική διοίκηση και τον έλεγχο. «Δεν έχουμε ακούσει ποτέ ξανά τέτοιες ανακοινώσεις», είπε ο Πάβελ Πόντβιγκ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Ερευνα για τον Αφοπλισμό ή UNIDIR, στη Γενεύη.
Ο αυξημένος συναγερμός αφορά μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων και μονάδων, και πιθανότατα όχι όλες τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Υπάρχουν πολλά άλλα βήματα που απαιτούνται για την πυρηνική χρήση, που μπορεί να ανακοινωθούν ή όχι. Δεν αποκλείεται να αφορά στα τακτικά πυρηνικά όπλα. Δεν αποκλείεται να αφορά στη διασπορά ανά την επικράτεια των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που φέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές. Ασφαλώς οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πιθανώς παρακολουθούν τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας για τυχόν ορατές αλλαγές. Αν και η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρή, είναι όμως τώρα υψηλότερη από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες.
Γεγονός είναι ότι δεν είναι ασυνήθιστο, αλλά έχει να συμβεί πολύ καιρό. Και αυτό είναι ανησυχητικό. Η τελευταία φορά που τα επίπεδα πυρηνικού συναγερμού αναβαθμίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία ή την τότε Σοβιετική Ενωση ήταν πριν από 49 χρόνια, όταν οι ΗΠΑ αύξησαν το επίπεδό τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ μεταξύ Ισραήλ και Αράβων. Επιπρόσθετο στην αβεβαιότητα είναι το ότι δεν είναι σαφές ποια αντίδραση της Δύσης ήλπιζε να προκαλέσει ο Πούτιν με την ανακοίνωση, Ο Πούτιν δήλωσε την Κυριακή ότι αντιδρά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ως και στις «επιθετικές δηλώσεις» των Δυτικών κυβερνήσεων, και κυρίως της ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Λιζ Τρας.
Συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, είχε χθες συνάντηση με τον επικεφαλής του διακλαδικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ/EUCOM, ως και αρχηγό των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη/SACEUR, πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς USAF, και τον επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην Ομαχα της Νεμπράσκα, ναύαρχο Τσαρλς Ρίτσαρντς USN.
Ο βασικός κίνδυνος πάντως είναι από μια «κλιμακούμενη σπείρα» και όλες οι άλλες χώρες σε μια τέτοια χρονική στιγμή θα πρέπει να απέχουν από τυχόν δική τους πυρηνική κινητικότητα. Αυτό είναι το είδος του μηνύματος που έστειλε χθες το πρωί η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, η οποία χαρακτήρισε το συναγερμό ως «εντελώς απαράδεκτη» κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ρώσων κατά της Ουκρανίας. Αντίθετα, σημαντική θεωρώ τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, που σαφέστατα τόνισε: «Νομίζω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει επίσης να καταλάβει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία».