Με αυτοθυσία πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, την ώρα όμως που ξεσπούν και άλλα σε όλη τη χώρα, με την πιο δύσκολη μάχη να δίνεται αυτή την ώρα στην Ηλεία, όπου οι φλόγες υψώνονται απειλητικά δίπλα σε σπίτια στην περιοχή Μακρίσια.
Εκτός από τα τρία μεγάλα μέτωπα σε Λέσβο, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Ηλεία, δύσκολες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στα Γρεβενά, στον δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο Κρήτης, και στη Θεσπρωτία, όπου δόθηκε σκληρή μάχη για την κατάσβεση.
Μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα, έχουν ξεσπάσει συνολικά 141 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Μακρίσια Ηλείας που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων. Η φωτιά κύκλωσε αμέσως την Κρέστενα από την πλευρά του νεκροταφείου και έχει μέτωπα προς Φρίξα – Σκιλλουντία και Βρίνα. Δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας και Γρύλλου, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.
Έχει εκκενωθεί η κατασκήνωση της Φρίξας, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια. Από εκεί μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους.
Για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μακρίσια Ηλείας έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
Στον Έβρο, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά, έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που για 4η μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.
Το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) στέλνει δυνάμεις τις 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στον Έβρο για τη μεγάλη πυρκαγιά, ή φωτιά χαρακτηρίζεται υφέρπουσα καθώς υπάρχει 1,5 με δύο μέτρα πούσι και πευκοβελόνες κάτω από τα δέντρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι στη περιοχή.
Στη Λέσβο, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με σημαντική συνδρομή αστυνομίας και στρατού επιχειρούν για να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση, και η οποία έκαψε αρκετά σπίτια.
Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών καθώς και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε ελαιοκτήματα και αγροικίες.
Όμως το απόγευμα η φωτιά πέρασε την κορυφή του βουνού και μπήκε σε ελαιώνα πλησιάζοντας πολύ κοντά στη Βρίσα, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Προληπτικά ζητήθηκε από το Δήμαρχο εκκένωση του οικισμού, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες οι οποίοι καλούνταν να κινηθούν προς Πολιχνίτο.
Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον Σταυρό, στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού χθες η φωτιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.
Μια γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου.
Παράλληλα μέσα στο δάσος, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστών, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις.
Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Συμμετέχουν 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και πτητικό μέσο, που συνδράμουν ουσιαστικά σε περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.
Το Σάββατο εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα ανθρώπους από την παραλία. Το ένα από τα μέτωπα το πρωί της Κυριακής έδειχνε να μπαίνει σε φάση ύφεσης.
Στα Βατερά υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 13.000 στρέμματα.
Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την περιοχή των Βατερών έτσι ώστε να παραχθούν χαρτογραφικά δεδομένα από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων με στόχο την υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην διαχείριση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Νέες πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην Ελάτεια Φθιώτιδας και στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας.
Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών.
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα στον Δήμο Φαιστού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Είκοσι πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 75 πυροσβέστες, ομάδες δασοκομάντος, εθελοντές, κάτοικοι και υδροφόρες του δήμου και της Περιφέρειας συνεισέφεραν στο να περιοριστεί ο κίνδυνος η φωτιά να απειλήσει τους οικισμούς Κουσές και Πετροκέφαλι. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο αναζωπύρωσης.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στα Άνω Λιόσια. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών.
Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Βλασέικα, της δημοτικής ενότητας Σαρωνικού, στην Κορινθία.
Πάντως, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία, σύμφωνα με τον χάρτη της ΓΓΠΠ.
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο από το πρωί της Κυριακής, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τέταρτη μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ χθες το βράδυ εκκενώθηκε προληπτικά το ομώνυμο χωριό.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και είδε πώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι το δάσος της Δαδιάς θα σωθεί, ενώ επισήμανε πως είναι δύσκολη η προσπάθεια που καταβάλλεται.
«Μετά από μία όντως δύσκολη ημέρα, να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό. Ήρθαμε το πρωί η επιτελική ομάδα και το υπουργικό κλιμάκιο. Έγιναν πρωινές συσκέψεις. Μετά από τα νέα δεδομένα που μας έδωσε η επιτελική ομάδα αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο ανάγλυφο (…) τις δύσκολες προσβάσεις γιατί το δάσος είναι προστατευόμενο» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Ο υπουργός τόνισε τις δυσκολίες από τις συνεχείς αλλαγές του ανέμου.
«Με αυτά τα δεδομένα, είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Δίνεται η μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πυροσβέστες, δασικοί, στρατός, αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία, είναι όλοι μαζί επί του πεδίου» είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.
«Εμείς κάναμε μία αυτοψία μέσα στο δάσος, όλοι μας, και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά.
Έχουν καθοριστεί οι νέοι σχεδιασμοί» ανέφερε ο υπουργός.
Υπογράμμισε ότι «η μάχη που δίνουν όλοι οι άνθρωποι εδώ πέρα είναι ηρωική μάχη. Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε».
Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.
Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.
Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, τόνισε ότι το δάσος της Δαδιάς είναι μεγάλο σύμβολο για το περιβάλλον για όλη την Ευρώπη και ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού και συστάθηκε επιχειρησιακή ομάδα, ενώ αφού ευχαρίστησε τόσο τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και τους εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι το κλιμάκιο αναχωρεί ώστε να δει την κατάσταση επί του πεδίου.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς χαρακτήρισε το δάσος της Δαδιάς σαν θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας και τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα που θα έρθει η ώρα της αποκατάστασης.
Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την βουλεύτρια του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει στη Δαδιά όπου για τέταρτη ημέρα καίγεται το δάσος μοναδικής οικολογικής αξίας.