Στο λιμεναρχείο Σαρωνικού στην Γλυφάδα, πέρασαν την νύχτα οι 13 συλληφθέντες, μέλη πληρώματος της θαλαμηγού Περσεφόνη, για την οποία όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από εκεί ξεκίνησε η φωτιά στον όρμο Μπίστη, και επεκτάθηκε στο δάσος της Ύδρας, το μοναδικό του νησιού.
Πρόκειται για το σκάφος, για το οποίο η ομάδα “Εποχικοί Πυροσβέστες” κατήγγειλε ότι πέταξε βεγγαλικά, με αποτέλεσμα να προκληθεί η πυρκαγιά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πειραιώς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Λιμενικού και Πυροσβεστικής. Όπως εκτιμά το Λιμενικό, επειδή δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στην θαλαμηγό, η οποία έχει κατασχεθεί, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν στη συνέχεια την φωτιά.
Και αυτό γιατί η κατηγορία βασίζεται στη μαρτυρία ενός καπετάνιου που βρισκόταν με το σκάφος του σε έναν γειτονικό όρμο. Ο άνδρας κατέθεσε ότι άκουσε θόρυβο και είδε μία λάμψη ωστόσο δεν είδε τα βεγγαλικά. Η “Περσεφόνη” όμως ήταν το σκάφος που βρισκόταν πιο κοντά στην πυρκαγιά.
Ο συγκεκριμένος καπετάνιος δεν παρουσιάστηκε αυτοβούλως, αλλά κλήθηκε, μετά από έρευνα για τα περιπλέοντα σκάφη την ώρα εκείνη.
Οι ποινές
Όσον αφορά στο ποινικό μέρος, για την πρόκληση φωτιάς και πρόκληση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο, προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη, και πρόστιμο έως 200 ευρώ καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα.
Ερωτήματα για το τι προκάλεσε την φωτιά
“Για να έχουν πεταχτεί τα βεγγαλικά όπως υποστηρίζει το λιμενικό από το σκάφος το οποίο ήταν ναυλώσει υπήκοοι Καζακστάν για να κάνουν την βόλτα και την γιορτή τους , θα έπρεπε να υπάρχουν σημάδια, καψίματα, μηχανισμός για τα βεγγαλικά. Αξιωματικός της πυροσβεστικής ανέφερε πως ενδεχομένως μόλις αντιλήφθηκαν τι έκαναν να τα πέταξαν στην θάλασσα”, δήλωσε ο Στάυρος Μπαλάσκας στον τηλεοπτικό σταθμό.
Εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να άφησε η θαλαμηγός άτομα -μέσω του φουσκωτού που έχει- στην ακτή και από εκεί να έγινε η εκτόξευση βεγγαλικών και όχι ναυτικής φωτοβολίδας.
ΠΗΓΗ: capital.gr