Στην Τουρκία, η αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης από το καθεστώς Ερντογάν, αναγνωρίζεται από όλους και κυρίως, από την πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης.
Άρθρο του Βαγγέλη Χωραφά
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορεί σαμποτέρ για τις δασικές πυρκαγιές είναι ένα μέσο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τους περισσότερους από τους πληγέντες, να αποσπάσει την προσοχή από την ανεπιτυχή διαχείριση της κρίσης.
Ο εύκολος στόχος είναι οι Κούρδοι του ΡΚΚ. Ενώ δεν έλειψαν στον τουρκικό Τύπο και αιχμές κατά της Ελλάδας, ως της χώρας που εκπαιδεύει αντάρτες του ΡΚΚ.
Παρ΄ όλα αυτά δεν επέλεξε να κινητοποιήσει τον στρατό την πρώτη εβδομάδα και επέλεξε να φέρει στα μέτωπα των πυρκαγιών στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν. Υπήρχαν προφανείς λόγοι που δεν έγινε αυτή η επιλογή. Τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν εμπιστεύονται τους στρατιώτες, φοβούνται το πρόσθετο κύρος που θα κερδίσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εάν βγουν στο πεδίο και εμπλακούν στην πυρόσβεση. Έπρεπε να φανεί ότι η επιτυχία της πυρόσβεσης έγινε χωρίς την χρησιμοποίηση του στρατού.
Η παραπληροφόρηση από την πλευρά της Άγκυρας συνεχίζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Υπάρχουν διάφοροι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φήμες στην Ελλάδα περί σαμποτάζ, οργανωμένων εμπρησμών και άλλα σχετικά.
Είναι άλλο θέμα οι εμπρησμοί για μελλοντικά οικονομικά κέρδη (οικοπεδοποιήσεις) και άλλο θέμα η πυρο-τρομοκρατία. Τέτοιο θέμα τρομοκρατίας δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα συνιστούσε ασύμμετρη απειλή και τότε ίσως να ήταν αναγκαία η εμπλοκή του στρατού, αν οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.
Το βράδυ της 26ης Αυγούστου 2007 και μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη στρατιωτική ηγεσία στο Υπουργείο Άμυνας, ανακοινώθηκε από υπουργούς ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη επίθεση (απειλή), σε σχέση με τις πυρκαγιές στην Ηλεία.
Αλλά και πάλι, η κινητοποίηση του στρατού αφορούσε μόνο τον επιβοηθητικό του ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Όχι στην αντιμετώπιση ασύμμετρης απειλής.
Η κινητοποίηση του στρατού για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών είναι μία περίπλοκη διαδικασία που χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό.
Επειδή λοιπόν κυκλοφορεί πολλή παραπληροφόρηση και ίσως οργανωμένη, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο στρατός θα παίξει τον επιβοηθητικό του ρόλο στις πυρκαγιές και αυτό είναι όλο.
Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.