Αύξηση κατά 55,4% παρουσιάζουν οι πυρκαγιές το πρώτο 4μηνο του 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, δείγμα της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την Πρωτομαγιά, εν μέσω σημαντικών προβλημάτων σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εναέρια μέσα.
Οι πολλές βροχές έχουν φουντώσει την χαμηλή βλάστηση στα δάση, με τους τοπικούς φορείς για άλλη μία χρονιά να έχουν «ακαθάριστα» δάση και ρέματα.
Τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», δείχνουν πως «οι Έλληνες καίνε τα δάση τους», είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν νομοί -Σέρρες, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ρέθυμνο- στους οποίους το 80 – 95% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς.
Αεροσκάφη… ΚΑΠΗ
Για ακόμη μια φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κατά έναν επιπλέον χρόνο ήδη γερασμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη, που εμφανίζουν συχνότερα βλάβες, καθηλώνονται περισσότερες φορές στο έδαφος για συντήρηση και ανεβάζουν το ποσοστό επικινδυνότητας για τους πιλότους τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Καναντέρ CL-215, που σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου του Π.Σ., έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, ενώ μόλις 6 από τα συνολικά 13 που διαθέτει η Πυροσβεστική θα είναι ετοιμοπόλεμα την 1η Ιουνίου. Το ποσοστό των βλαβών τους κατά τη διάρκεια των απογειώσεων είναι εξαιρετικά μεγάλο και η επισκευή τους δαπανηρή, καθώς τα ανταλλακτικά κοστίζουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, με δυνατότητα ρίψης 6 τόνων νερού, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται μόλις τρία από τα συνολικά 8 (τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο συντήρησης). Η ηγεσία του Π.Σ. εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα είναι ετοιμοπόλεμα ακόμα δύο από αυτά.
Το ευχάριστο είναι ότι φέτος θα βοηθήσουν το πυροσβεστικό έργο τα δύο ιδιόκτητα Super Puma, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού αλλά και για κατάσβεση καθώς μπορούν να φέρουν κάδο.
Πλένουν την μία φόρμα
Οι ελλείψεις, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο στα εναέρια μέσα. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν αυτή που φοράνε.
Οι ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας είναι και φέτος ορατές. Μόνο που η τρέχουσα αντιπυρική περίοδος φαίνεται ότι θα είναι δυσκολότερη. Η χαμηλή βλάστηση, που είναι και η καλύτερη καύσιμη ύλη, έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν οι χειρώνακτες που θα καλλιεργήσουν χωράφια. Έτσι, μεσαίας έντασης πυρκαγιές μπορούν να κάψουν τεράστιες εκτάσεις. Οι πυροσβέστες, πάντως, ακόμα και με πενιχρά μέσα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Φίλιππος Παντελεάκος.
Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαρκή μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Πυροσβεστική.
Φέτος τα χρήματα ήταν κατά 10-15% λιγότερα σε σχέση με τα ούτως ή άλλως μειωμένα του 2014 με τις συνέπειες να είναι ορατές. Καθυστέρηση παρατηρείται στις επικείμενες προσλήψεις 1.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, όπως και στις διαδικασίες κάλυψης των 230 περίπου κενών στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης. Η πολιτική ηγεσία έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις, οι οποίες, πάντως, παρότι κρίνονται σωτήριες δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί.
«Επαίτες» για το αυτονόητο
«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου πριν τελειώσει η φετινή αντιπυρική περίοδος να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού για το προσωπικό -κράνη, στολές, άρβυλα- αλλά και η για την προμήθεια εξοπλισμού για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά). Δίνουμε μάχη με το χρόνο», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Τάσος Μαυρόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.
174% αύξηση πυρκαγιών τον Απρίλιο
Ανησυχητική είναι η εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών τον περασμένο Απρίλιο, ο οποίος κατ’ εξοχήν είναι ο μήνας που οι αγρότες καίνε κλαδιά.
Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης τονίζει ότι στις τρεις φωτιές της περασμένης εβδομάδας σε Σάμο, Ρέθυμνο και Σπάρτη, συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα ως υπαίτιοι. Πρόκειται για αγρότες που έβαλαν φωτιά από αμέλεια καίγοντας χόρτα. «Τον Απρίλιο είχαμε αύξηση κατά 174% στις πυρκαγιές, ποσοστό που συνεπάγεται περίπου 650 περισσότερες περιπτώσεις. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι σε αρκετούς νομούς, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία- το 95% των αγροτικών πυρκαγιών είναι εκ προθέσεως», προσθέτει ο κ. Γκουρμπάτσης.
Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί αυτή η μάστιγα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ετοιμάζει τηλεοπτικά σποτάκια για την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης, τα οποία σε συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρίες θα παίζουν όλο το καλοκαίρι στις οθόνες των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια από και προς τα νησιά.
Επιτέλους «112» έως τον Οκτώβριο
Υπό την απειλή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω σημαντικών καθυστερήσεων ετοιμάζεται πυρετωδώς η λειτουργία του διεθνούς αριθμού κλήσης «112».
Πρόκειται για τον τριψήφιο αριθμό που θα αντικαταστήσει το 100 της Άμεσης Δράσης, το 199 της Πυροσβεστικής, το 166 του ΕΚΑΒ και το 108 του Λιμενικού. Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν το «112» και να εξυπηρετούνται αμέσως με οποιαδήποτε υπηρεσία από αυτές θέλουν να επικοινωνήσουν.
Ο νέος-παλιός αριθμός μπορεί να αποβεί σωτήριος για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως για παράδειγμα θύματα σεισμού ή άλλου ακραίου φυσικού φαινομένου. Και αυτό γιατί μπορεί οποιοσδήποτε να το καλέσει ακόμα και αν δεν έχει στο κινητό του τηλέφωνο κάρτα sim, ενώ άμεσος είναι ο γεωγραφικός εντοπισμός του.
Η Ελλάδα θα έπρεπε, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το έχει ήδη θέσει σε λειτουργία, για την οποία προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 7.500.000 ευρώ. Η χώρα μας απειλείται με πρόστιμο, αν και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν τελειώσει το έργο και έτσι θα αποφευχθούν τα χειρότερα.
Το «112» θα έχει διπλή έδρα. Η βασική του θα βρίσκεται στο κτίριο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι και η «εφεδρική» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη. Η εκπαίδευση των στελεχών που θα το επανδρώσουν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.