Σε σημερινή ανάλυσή της, η Corriere della Sera επικεντρώνει την προσοχή της στο ψήφισμα της 24ης Νοεμβρίου σχετικά με την “Κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Fifa στο Κατάρ”, γνωστό για τις πολυσυζητημένες δηλώσεις της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Εύας Καϊλή.
Η Ιταλική εφημερίδα σημειώνει πως “δεν ήταν εύκολο να βρεθεί ένα κείμενο προς ψήφιση” και μάλιστα τονίζει πως η Manon Aubry, επικεφαλής της ομάδας Left/Gue “υπενθύμισε ότι προσπαθούσε επί μήνες να φέρει ένα ψήφισμα για το Κατάρ στην ολομέλεια, βρίσκοντας αντίσταση κυρίως από την ομάδα S&D (σοσιαλδημοκρατών)” και πως σε ένα tweet ζήτησε μια εκ νέου ψηφοφορία “υπό το πρίσμα των όσων διαδραματίστηκαν”.
Η Ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει πως “πρόκειται για μη νομοθετικό κείμενο, το οποίο υποδηλώνει την πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εγκρίθηκε με ανάταση χειρός. Συνεπώς, δεν υπάρχει ονομαστικός κατάλογος της ψηφοφορίας επί του τελικού κειμένου” και ανακατασκευάζει “τον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένοι ευρωβουλευτές ψήφισαν για τις τροπολογίες στις οποίες μια πολιτική ομάδα ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία” εφόσον “η συζήτηση με τις ομιλίες στην αίθουσα είναι δημόσια”.
Στην ανασκόπηση της συζήτησης εκείνης της ημέρας “οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επικρίνουν με περισσότερη ή λιγότερη ένταση το Κατάρ, το “Παγκόσμιο Κύπελλο Ντροπής”, τα αρνηθέντα δικαιώματα, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες”.
Συνεχίζει η Corriere della Sera. “Υπάρχουν και εκείνοι που αναγνωρίζουν “κάποια θετική πρόοδο όσον αφορά την απελευθέρωση και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις”, όπως ο πρώην πολωνός ποδοσφαιριστής Tomasz Frankowski του ΕΛΚ”.
Αναφέρεται και η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, για την οποία “είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το γεγονός ότι κατέστησε πιο εμφανείς τις υπάρχουσες ελλείψεις, στην πραγματικότητα επιτάχυνε την εργασιακή μεταρρύθμιση στο Κατάρ”, αλλά “υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ”.” Ωστόσο – σημειώνει η Ιταλική εφημερίδα – “είναι τα λόγια της σοσιαλίστριας αντιπροέδρου Εύας Καϊλή (συλληφθείσα) που προκαλούν έκπληξη”.
Ο σοσιαλιστής Marc Tarabella (στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα) υπενθύμισε ότι “η χώρα έχει ξεκινήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων” και “ο μονομερώς αρνητικός λόγος μου φαίνεται να είναι επιζήμιος για την εξέλιξη των δικαιωμάτων στο Κατάρ στο μέλλον”, και η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως “λίγο πιο επικριτική” την ομιλία της “σοσιαλίστριας Marie Arena (τα γραφεία της βοηθού της σφραγίστηκαν): “Υπήρξαν παραβιάσεις, θάνατοι και χρειάζονται αποζημιώσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε με το Κατάρ για να εγγυηθούμε αυτή την αποκατάσταση”.”
Η Ιταλική εφημερίδα επικεντρώνεται (“αναπόφευκτα”) “στις ψήφους της Ιταλικής αντιπροσωπείας και ορισμένων μελών της, όπως ο Andrea Cozzolino, βοηθός του οποίου είναι ο Francesco Giorgi (συνελήφθη), και η Alessandra Moretti, βοηθός της οποίας είναι πρώην βοηθός του Panzeri” και μάλιστα προσθέτει πως “ο Cozzolino ψήφισε υπέρ του εν λόγω ψηφίσματος” ενώ “η Moretti επανέλαβε χθες ότι πάντα ψήφιζε σύμφωνα με την πολιτική της ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέκκλινε από αυτήν για να υποστηρίξει σκληρότερες τροπολογίες που κατέθεσε η Left/Gue. Το ίδιο έκανε και το Δημοκρατικό Κόμμα που επέλεξε να συμμετάσχει”.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera “η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε τουλάχιστον έξι τροπολογίες που κατέθεσε η Left/Gue” επισημαίνοντας ότι “στο Κατάρ συνεχίζονται οι εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις σοβαρές και εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων” και καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ “ιδίως εκείνα με μεγάλα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ώστε να ασκήσουν πίεση στην UEFA και τη FIFA να προβούν σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών για την ανάθεση των Παγκοσμίων Κυπέλλων και να θέσουν τέλος στην πρακτική του αθλητικού ξεπλύματος (sportwashing)”.