Την πύλη των φυλακών όπου κρατείται η Εύα Καϊλή πέρασε το πρωί ο πατέρας της, μια μέρα με την απόφαση του Βέλγου εισαγγελέα να παραμείνει προφυλακισμένη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής για ακόμη έναν μήνα.
Ο πατέρας της ευρωβουλευτού, ο οποίος είχε εντοπιστεί με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν έξω από τις φυλακές.
Την απόφαση έλαβαν με “πολιτικά κριτήρια”, δήλωσε ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Είναι μόνη της μέσα στη φυλακή, δυστυχώς και το μωρό της που είναι μόλις 22 μηνών είναι επίσης μόνο, είναι Χριστούγεννα, δεν υπάρχει κανείς, η Εύα Καιλή αισθάνεται ότι ζει μία καταστροφή» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι λόγοι της προφυλάκισης
Τρία ήταν τα καθοριστικά στοιχεία στο σκεπτικό της απόφασης για την παράταση της προφυλάκισης. Το βελγικό δικαστήριο τη θεώρησε:
- ύποπτη φυγής
- εκτίμησε ότι μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν την έρευνα, τα οποία δύνανται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκαλύψεις,
- μπορεί να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι ενδέχεται να φανούν στην συνέχεια χρήσιμοι στην έρευνα.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, ενώ σχολίασε δηκτικά μέρος της πρότασης του Εισαγγελέα.
«Υπάρχει κίνδυνος να έρθουν από το Κατάρ κατάσκοποι και να απαγάγουν την Καιλή και απάντησα ότι έτσι που μας τα λέτε υπάρχει ο κίνδυνος να φέρει και στρατεύματα το Κατάρ, να καταλάβει τις Βρυξέλλες και να πάρει την ωραία Καιλή» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η δεύτερη επίσκεψη που δέχτηκε η Εύα Καϊλή εκτός από τον πατέρα της ήταν αυτή του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος τόνισε και όταν ήρθε και όταν έφευγε ότι η πελάτισσά του είναι λυπημένη, εστίασε στην άσχημη ψυχολογική κατάστασή της.
Περίπου 20 λεπτά διήρκησε η συνάντησή τους στις φυλακές του Χάαρεν. Σε ένα μήνα αναμένεται να ξανακάνουν αίτηση οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή για να βγει με βραχιολάκι.
Εκτιμάται, ότι πιθανόν μέσα σε αυτό το διάστημα να έχει υπάρξει κάποια αλλαγή και να λάβουν διαφορετική απόφαση οι δικαστές.
Αντιθέτως, μία έφεση σήμερα η οποία μπορεί να μην είχε θετική έκβαση σε 15 μέρες, θα λειτουργούσε αρνητικά για την ίδια.
Η Καϊλή «έδωσε ονόματα»
Παράλληλα ο ιταλικός τύπος αποκαλύπτει ότι η Εύα Καιλή φέρεται να κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται με τον κεντρικό πυρήνα του Qatargate.
«Ο Τζουζέπε Μερόνι, πρώην βοηθός του Πανστέρι, ο οποίος τον βοηθά ακόμα. Ο Νταβίντ το επώνυμο του οποίου δεν θυμάται. Σιμόνα, Καρόλα και Φρανστέσκα. Ο Παντσέρι τους βοηθούσε και ήταν «το ένα χέρι νίβει το άλλο» δημοσιεύει σχετικά η Il Fatto Quatidiano.
Με σειρά του Netflix παρομοίασε το σκάνδαλο διαφθοράς που ταρακουνά το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
«Το Qatargate αποτελεί ντροπή. Οι δεσμίδες χρημάτων που είδαμε θυμίζει σκηνές στο Netflix, στη σειρά Narcos. Εκτός από ντροπή, είναι σίγουρα ζημιά στη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το αίτημα αποφυλάκισης της Εύας Καιλή θα επανεξεταστεί σε ένα μήνα.
Τα ανταλλάγματα Μαρόκου & Κατάρ στους Ευρωβουλευτές
Όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν στα χέρια τους οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες και δημοσιεύονται στα ιταλικά μέσα είχαν σε κάποιες διαφορετική προσέγγιση ως προς το αντίτιμο για τις υπηρεσίες του πρώην Ευρωβουλευτή και των υπολοίπων ατόμων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο δίκτυό του.
Από τη μία το Κατάρ λειτουργούσε κυρίως με χρηματισμό, δίνοντας μεγάλα ποσά για κάθε φορά που ήθελε κάτι από το δίκτυο Παντσέρι, από την άλλη το Μαρόκο υποσχόταν ψήφους σε ευρωβουλευτές που εκλέγονταν στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αναφέρεται ως παράδειγμα το γεγονός ότι στο Βέλγιο υπάρχουν πάνω από 550.000 Μαροκινοί, οι 300.000 από τους οποίους ήταν στην περιοχή που εκλεγόταν ο Μαρκ Ταραμπέλα ένα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση…
Ένα άλλο στοιχείο που δίνουν τα ιταλικά μέσα είναι ο λόγος που ουσιαστικά ξεκίνησε η προσέγγιση από τους Μαροκινούς. Δεν ήταν άλλος από τα ψηφίσματα για εξεταστική επιτροπή που θα ερευνούσε τη χρήση του Pegasus.
Οι Μαροκινοί ανησύχησαν και επιχείρησαν να προωθήσουν στις επιτροπές που θα ερευνούσαν την υπόθεση, τον Αντρέα Κοτσολίνο αρχικά και στη συνέχεια την Εύα Καϊλή και την Μαρί Αρενά.
Όπως τονίζεται, ήθελαν να μαθαίνουν «από πρώτο χέρι» τι λέγεται στην επιτροπή και την εξέλιξη των ερευνών.
Στα έγγραφα μάλιστα που βρέθηκαν στο σπίτι του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή και βοηθού του Κοτσολίνο, υπάρχουν σημειώσεις και εκθέσεις από τις συνεδριάσεις των εν λόγω επιτροπών