Στη σκιά του σκανδάλου Qatargate συνέρχονται σήμερα η Σύνοδος των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των βελγικών αρχών για τη διαδρομή του “μαύρου χρήματος”.
Εν τω μεταξύ, αναβολή για ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή για την εμπλοκή της στην υπόθεση. Η ίδια θα παραμείνει προφυλακισμένη, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα κριθεί εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ δηλώνει – μέσω των δικηγόρων της – αθώα.
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενος ως “εγκέφαλος” της υπόθεσης. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Νικολό Ταλαμάνγκα αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά στο πλαίσιο του Qatargate.
Στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών βρίσκονται τα μετρητά και η διαδρομή τους. Η βελγική Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που φαίνεται μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή, κουτιά με χαρτονομίσματα και μετρητά ακυκλοφόρητα.
O Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD), δήλωσε πως πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας. «Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack, οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που χαρακτηρίζεται ως «το κομβικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση». Η υπόθεση φέρεται να αποχαρακτηρίστηκε και να παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο.
Επίσης αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της La Republicca στο οποίο αναδεικνύεται όχι μόνο ο κεντρικός ρόλος που είχε ο Παντσέρι σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά και τον τρόπο που δρούσε. Όπως δημοσιεύει σχετικά η εφημερίδα, έπειτα από τηλεφωνικές υποκλοπές τουλάχιστον 6 μηνών διαπιστώθηκε ότι είχε μετρητά στο σπίτι του σπίτι για να «λαδώσει» τους μηχανισμούς του ΕΚ, με στόχο να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις για Κατάρ, πιθανόν και Μαρόκου. Επισημαίνει μάλιστα πως τα χρήματα που κατασχέθηκαν ήταν λιγότερα από αυτά που περίμεναν να βρουν οι Αρχές γιατί τα είχε χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα.
Όπως αναφέρει η Il Messaggero, ήταν επικεφαλής μίας δομημένης οργάνωσης στην οποία ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν στη μισθοδοσία της.