Μια νέα πρωτοβουλία επιδιώκει να αξιοποιήσει την ανησυχία των μητέρων για τον κόσμο που θα κληρονομήσουν τα παιδιά τους.
Πώς η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί όχι μόνο να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, αλλά να μας κάνει πιο υπεύθυνους απέναντι στον πλανήτη που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας;
H δημοσιογράφος του The New Yorker, Lizzie Widdicombie εξηγεί πώς η ίδια τάχθηκε στο πλευρό κάποιων σπουδαίων γυναικών ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Όταν λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της, η Lizzie Widdicombie διάβασε σχετικά με μία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κάτι άλλαξε μέσα της. Η έκθεση περιέγραφε έναν μελλοντικό κόσμο όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αλλάξει τα δεδομένα της ζωής. Σε αυτόν τον κόσμο εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα πλήττονται από σοβαρή ξηρασία και θα έρθουν αντιμέτωποι με θανατηφόρα κύματα θερμότητας.
Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως σε «κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου». Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο όλες οι τρέχουσες δεσμεύσεις του κόσμου θα μείωναν τις εκπομπές άνθρακα μόνο κατά ένα τοις εκατό – πολύ μακριά από το σχεδόν πενήντα τοις εκατό που χρειαζόταν αυτήν τη δεκαετία.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματική απειλή
Η δημοσιογράφος όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Ψάχνοντας στο ίντερνετ εντόπισε έναν ιστότοπο που επιτρέπει να σχεδιάσει κανείς σημαντικά γεγονότα στη ζωή του παιδιού του, ενάντια στην προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και τα «αισιόδοξα» σενάρια δείχνουν τον κόσμο να θερμαίνεται δύο βαθμούς κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα πιο ρεαλιστικά σενάρια όμως δείχνουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται έως και τρεις βαθμούς. Τότε η πεποίθηση ότι η κλιματική αλλαγή ήταν μια υπαρξιακή απειλή παγιώθηκε.
Οι γυναίκες πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του πανεπιστήμιου Yale για τις κλιματικές αλλαγές, το 26% των Αμερικανών αναφέρουν ότι αισθάνονται έντονη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Ο John Marshall, διευθύνει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ονομάζεται «Εν δυνάμει ενεργειακός συνασπισμός», ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η έρευνά του έχει δείξει ότι πιο ευαισθητοποιημένες για θέματα του περιβάλλοντος είναι οι γυναίκες και κυρίως οι μητέρες. Η ομάδα του ξεκίνησε μια πρωτοβουλία δέκα εκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται “Science Moms”. Πρόκειται για έναν ιστότοπο και μια διαφημιστική καμπάνια. Στις διαφημίσεις, που εμφανίζονται τόσο στην τηλεόραση όσο και στο διαδίκτυο, οι επιστήμονες – που είναι επίσης μητέρες – μιλούν για τις ανησυχίες τους για τα παιδιά τους. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα. «Αυτό που μας ενθουσιάζει περισσότερο είναι το ποσοστό αφοσίωσης», δήλωσε ο Marshall, αναφερόμενος στον αριθμό των ατόμων που κάνουν κλικ.
Οι δραματικές επιπτώσεις είναι ήδη εδώ
Πριν από λίγο καιρό η δημοσιογράφος επικοινώνησε με δύο «Science Moms», τη Dr. Melissa Burt και τη Dr Emily Fischer, αλλά και με τον Joellen Russell, ωκεανογράφο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι απλώς μια ιδέα στην έρευνά τους. Είναι μια σκληρή παρουσία στην καθημερινή τους ζωή. Ο Russell ζει στο Tucson, την τρίτη πόλη με την ταχύτερα θέρμανση στις ΗΠΑ και πέρυσι είπε ότι τα παιδιά του υπέφεραν από τη ζέστη και σε συνδυασμό με την πανδημία δεν μπορούσαν να βγουν ούτε καν στην αυλή τους για καιρό. Προγραμμάτιζαν μάλιστα να βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους στις 5 το πρωί λόγω υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας. Εν τω μεταξύ, το Κολοράντο, όπου ζουν οι Burt και Fischer, καταστράφηκε από πυρκαγιές. Η Fischer και η οικογένειά της έκαναν πεζοπορία όταν είδαν καπνό από μια κοντινή φωτιά και έπρεπε να φύγουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά της να τρομοκρατηθούν.
Πηγή: newyorker.com