Tο οικονομικό μοντέλο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα αναπτύξει μελέτη που αναθέτει η ΡΑΑΕΥ.
Όπως προκύπτει από την Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σχεδιάζονται τώρα στη χώρα μας για λειτουργία έως το 2030 και μετά από αίτημα της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, εγκρίθηκε δαπάνη που αφορά σε εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την ανάπτυξη ενός οικονομικού μοντέλου για τα έργα ΥΑΠ, συνολικού ύψους 37.200 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων από τη ΡΑΑΕΥ, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ, κρίνεται σκόπιμη η ανάλυση των κύριων προκλήσεων και κινδύνων, των παραμέτρων κόστους και της εφοδιαστικής αλυσίδας για την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών έργων. Η ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει την αξιολόγηση ενός εύλογου αριθμού σεναρίων και αναλύσεων ευαισθησίας σε μια σειρά παραμέτρων, όπως CAPEX, OPEX, βαθμός περικοπών κλπ..
Μετά το Πάσχα η ΚΥΑ για ΣΜΠΕ και μετά το καλοκαίρι οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες
Την ίδια ώρα οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες – όπως επισημαίνουν πηγές στο ypodomes.com – θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μετά το καλοκαίρι (σ.σ. ήταν να τρέξουν εντός του καλοκαιριού).
Μέσω του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, άνοιξε ο δρόμος για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Στην εταιρεία ειδικού σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, στην οποία θα ανατεθούν οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων, χορηγείται άδεια έρευνας. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή και από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ τέλους άδειας έρευνας υπεράκτιων αιολικών ερευνών που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ανά περιοχή (ΠΟΑΥΑΠ), καθώς επίσης οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, να γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου.
Ακολούθως, για μετά το Πάσχα μετατίθεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που είχε τεθεί τον Νοέμβριο σε διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν προβλεφθεί πιλοτικά έργα – σε πρώτη φάση – 600 MW σε Έβρο και Σαμοθράκη, ακόμα 600 MW στην Κρήτη, για τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα νησιά Σύρο, Πάρο και Νάξο δρομολογούνται έργα 250 MW, σε νησιά των Κυκλάδων κοντά στην Αττική καθώς και στον Νότιο Ευβοϊκό θα γίνουν έργα 200 MW και στα Δωδεκάνησα έργα 350 MW.
Του Νίκου Καραγιάννη από το ypodomes.com