Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Περνάνε οι ημέρες και η δεύτερη αξιολόγηση δεν δείχνει να κλείνει με την ελληνική κυβέρνηση να έρχεται σε πιο δύσκολη θέση κάθε μέρα που περνάει δίχως να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι σαφές πως στην παρούσα χρονικά στιγμή, υπάρχει αξιοσημείωτη απόκλιση στις θέσεις μεταξύ των δανειστών αλλά και μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης. Ουδείς μπορεί να πει με μεγάλη βεβαιότητα το πότε, αλλά και το πως θα κλείσει η διαπραγμάτευση, καθώς μέχρι και την στιγμή όπου γράφεται το παρόν άρθρο, υπάρχουν ζυμώσεις με σκοπό να εξευρεθεί λύση.
Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ
Βέβαια οι πολιτικές αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες και από το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί συζητήθηκε μεταξύ άλλων τόσο οι αποφάσεις του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως και το γεγονός πως ουδείς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αλλά και είναι πρόθυμος να ψηφίσει μέτρα τα οποία θα συνεχιστούν και μετά το 2018. Μέσα σε όλα αυτά συμφώνησαν και τοποθετήθηκαν επί τούτου τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη ανησυχία μέσα στους κόλπους της κυβερνήσεως προκαλέι και η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του, με πολλούς να υποστηρίζουν εν θερμώ ότι δεν πρέπει να δυναμιτίσει με την στάση του εκ νέου μια ήδη τεταμένη διαπραγμάτευση.
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα
Έως και τώρα αυτό το οποίο γνωρίζουμε, είναι πως μέσα στο μυαλό των δανειστών υπάρχει για τα καλά δίχως να απομακρύνεται η σκέψη, ότι το πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% θα πρέπει να παραμείνει για ένα αρκετά μεγάλο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάθετα αρνητική σε τέτοια σενάρια, ευελπιστεί πως δεν θα χρειαστεί να μπει στην θέση να ψηφίσει εκ νέου μέτρα για την περίοδο 2019-2020.
Απ’ ότι φαίνεται οι συζητήσεις θα είναι έντονες, σχολαστικές και πολλές φορές θα ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, όμως στο τέλος και οι δύo πλευρές θα αναγκαστούν να ‘’ρίξουν λίγο νερό’’ στο κρασί τους προκειμένου να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα δώσει λύση και σε αυτήν την πολιτική ανωμαλία. Υπό αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά και πιο αναίμακτα ίσως προχώρησε στην παράταση του λεγόμενου ‘’κόφτη’’ για δύο ή και περισσότερα χρόνια.
Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και έπειτα και από συσκέψεις με το επιτελείο του, αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά την διαπραγμάτευση και να προχωρήσει σε έναν διευρυμένο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελέσει συνομιλητής τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και της Άνγκελα Μέρκελ, δύο ισχυρά πολιτικά πρόσωπα που θα κρίνουν με την στάση τους σε μεγάλο βαθμό την ομαλή ή μη πορεία των διαπραγματεύσεων.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως ο ‘’άγνωστος Χ’’ είναι το Δ.Ν.Τ. καθώς με την μελλοντική του στάση ή θα ξεκλειδώσει την διαπραγμάτευση, ή θα την κλειδώσει για τα καλά με τις όποιες επακόλουθες συνέπειες αυτό θα έχει. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πιέζεται σε μεγάλο βαθμό από το Δ.Σ. έτσι ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζήτημα για την πλευρά του Ταμείου. Ο λόγος; Μα φυσικά διότι δεν θέλει το Δ.Σ. του Ταμείου να βρεθεί ξανά σε δυσμενή θέση, να έχει υπογράψει και να κληθεί να εφαρμόσει στην πράξη ένα ΜoU το οποίο ούτε πιστεύει πως μπορεί να αποδώσει καρπούς, αλλά και ούτε μπορεί να χρηματοδοτήσει εκ νέου.
Οψόμεθα και ο Θεός βοηθός…