Τα πυρά κατά της Αυστρίας και της ομάδας των χωρών Βίζεγκραντ για τις ακραίες θέσεις τους στην προσφυγική κρίση άναψαν τη συζήτηση χθες των Ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής. Αντίθετα, η Ελλάδα έμεινε σχεδόν στο απυρόβλητο και μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση όταν της δόθηκε η ευκαιρία.
Η ματαίωση της συμμετοχής στη σύνοδο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Ντβούτογλου έδωσε άλλο χρώμα στη συζήτηση των ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η απουσία της Τουρκίας υποχρέωσε εκ των πραγμάτων τούς 28 να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους και, όπως αναμενόταν, το κλίμα δεν ήταν και τόσο οικογενειακό…
Κείμενο συμπερασμάτων με ανοικτό το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο
Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου θα εκδοθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας. Το κείμενο συμπερασμάτων θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα με τη χώρα μας να διατηρεί επιφυλάξεις ζητώντας ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα για να υπογράψει.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης ημέρας της συνόδου στην πρωτεύουσα του Βελγίου εμφανίζονται ικανοποιημένες σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).
Οι ίδιες πηγές δήλωναν ικανοποιημένες από την αναφορά που υπάρχει στα τελικά συμπεράσματα σε σχέση με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης του Σέγκεν, γεγονός που, όπως υπογράμμισαν, κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
Ανέφεραν πως είναι επίσης σημαντική η αναφορά στην ανάγκη αποφυγής μονομερών και μη συντονισμένων ενεργειών από τις χώρες μέλη, η αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων και τέλος η αναφορά στην αξιοποίηση του μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
Με την Τουρκία να απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής και την Ελλάδα να κερδίζει πόντους, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.
Η Μέρκελ τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.
«Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», είπε η καγκελάριος.
Η κρίσιμη σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολόντ. Η τριμερής συνάντηση των τριών ηγετών είναι προγραμματισμένη πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα της συνόδου, το προσφυγικό και τα θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, την αλληλεγγύη του στο προσφυγικό εκφράζει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα .
Ο Αντόνιο Κόστο αναφέρει συγκεκριμένα πως «είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε αιτούντες άσυλο οι οποίοι επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχεται από τη χώρα σου, και οι οποίοι μπορούν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν διμερώς στην Πορτογαλία». Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας αναφέρει πως η χώρα του μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 άτομα μέσα σε πανεπιστήμια και 800 μέσα σε τεχνικές σχολές και μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα άλλων 2.500-3.000 για τους αγροτικούς και δασικούς τομείς.
πληροφορίες από efsyn.gr