Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Ραντεβού στα τυφλά των τραπεζιτών με την τρόικα

Με τους τραπεζίτες είναι ένα από τα πρώτα ραντεβού της τρόικας, κλιμάκια της οποίας έχουν έρθει ήδη στη χώρα μας για να περάσουν από κόσκινο την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο.

Η εν λόγω συνάντηση είναι αύριο και το κύριο θέμα που θέλουν οι τραπεζίτες να θέσουν στην τρόικα είναι η αναβολή των αυξήσεων κεφαλαίου των λεγόμενων συστημικών τραπεζών. Παράλληλα, θα ζητήσουν και την αλλαγή του τρόπου της επανακεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα θα ζητήσουν η διαδικασία να γίνει σε δύο χρονικές φάσεις. Δηλαδή, πρώτα να πάρουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μετά να «βγουν» στις αγορές. Το ΤΧΣ έχει ήδη πει ένα μεγάλο «όχι» και στα δύο ενδεχόμενα, ενώ η ΤτΕ η οποία έχει μεγαλύτερη γνώση της τραπεζικής αγοράς και των συστημικών κινδύνων, συναινεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για τη στάση της τρόικας ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος. Σίγουρα πάντως από τη δική της απάντηση, θα δείξει τις πραγματικές της προθέσεις για την χώρα και την οικονομία της, όπως επίσης για το αν φοβάται κάποιο τραπεζικό ατύχημα.

Η διαδικασία των αυξήσεων είναι πολύ σημαντική για τις τράπεζες που θα επιχειρήσουν μέσω της διαδικασίας αυτής να παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους μεγάλους μετόχους που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους λαμβάνοντας το ρίσκο της αποτυχίας… Για τους μικρούς μετόχους, δεν το συζητάμε βέβαια… Για πολλά χρόνια θα είναι είδος προς εξαφάνιση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων