Η Ιταλία και η Γερμανία πάντοτε είχαν ανάμεσα στους πολίτες τους ένα ποσοστό νοσταλγών των ναζιστικών και φασιστικών ιδεωδών.
Τα τελευταία χρόνια όμως αφενός λόγω οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω μετανάστευσης τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας γίνονται όλο και πιο έντονα ενώ τις ίδια ώρα οι ακροδεξιές οργανώσεις επιχειρούν να αποκτήσουν δημόσιο βήμα.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της deutschewelle.com oι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία φαίνεται να ενθαρρύνουν ανθρώπους με ρατσιστικές ιδεολογίες, αφού οι επιθέσεις απέναντι σε μετανάστες καταγράφουν αύξηση.
Ένας Mαροκινός, σαράντα τριών ετών δολοφονήθηκε λίγο έξω από τη Ρώμη, από τρεις Iταλούς. Ιταλίδα αθλήτρια της σφαιροβολίας με καταγωγή από την Νιγηρία δέχθηκε επίθεση και τραυματίσθηκε στο μάτι από αγνώστους κοντά στο Τορίνο. Και ένας μετανάστης από την Σενεγάλη ξυλοκοπήθηκε από τους πελάτες στο καφέ-μπαρ όπου δούλευε στη Σικελία. Όπως φαίνεται η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ιό του ρατσισμού.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ο οποίος δηλώνει συνεχώς ότι η Ιταλία δεν αντέχει τόσους πολλούς μετανάστες. Ζήτησε να γίνει απογραφή των Ρομά, έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Μεσόγειο και δηλώνει ότι «σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο τόνος πλέον έχει αλλάξει».
Ο Σαλβίνι βέβαια, επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει από κύμα ρατσισμού.
Χθες όμως, στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, υπάλληλος δημόσιου νοσοκομείου απάντησε σε αφρικανό μετανάστη ο οποίος ζει στην Ιταλία εδώ και δυο δεκαετίες ότι «οι κτηνίατροι, βρίσκονται αλλού».
Η παρέμβαση του προέδρου
Η σκληρή διαχείριση του μεταναστευτικού μπορεί να έφερε ψήφους και να ανέβασε την Λέγκα του Βορρά στην καταγεγραμμένη πρόθεση ψήφου στο 31%, αλλά όπως όλα δείχνουν, κινδυνεύει να δημιουργήσει ακραία, ρατσιστικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με διαρροές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την όλη κατάσταση. Προς το παρόν δηλώνει ότι «το φαινόμενο της μετανάστευσης μπορεί να ευνοήσει νέες μορφές σκλαβιάς» και ότι χρειάζεται ευρεία και αποδοτική συνεργασία. Ωστόσο σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε μια πιο «στοχευμένη» παρέμβαση, με μια σαφή τοποθέτηση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Λίστες «εχθρών» στη Γερμανία
Λίστες με ονόματα, τηλεφωνικούς αριθμούς και διευθύνσεις 25.000 ατόμων διατηρούν ακροδεξιές οργανώσεις στη χώρα σύμφωνα με ρεπορτάζ του γερμανικού δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland.
Από έρευνες και συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στον ακροδεξιό χώρο από το 2011 μέχρι πρόσφατα οι γερμανικές αρχές ασφαλείας ανακάλυψαν καταλόγους με ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις περίπου 25.000 ατόμων που φέρουν τον χαρακτηρισμό «εχθροί». Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς στην ομοσπονδιακή βουλή.
Η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland(RND).
Μόνο τρία άτομα ενημερώθηκαν
Περίπου 10.000 από τα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών κατά της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΝSU που δολοφόνησε μια αστυνομικό και εννέα μετανάστες, ανάμεσα τους και τον έλληνα ομογενή Θεόδωρο Βουλγαρίδη. Τα περισσότερα ονόματα είχε συγκεντρώσει η ακροδεξιά οργάνωση Nordstern της ανατολικής Γερμανίας. Όπως ενημερώνει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντηση της, οι αρχές ενημέρωσαν τελικά μόνο τρία άτομα από τα 25.000 που βρέθηκαν στις λίστες των ακροδεξιών. Αρμόδια για τα τρία αυτά άτομα που τέθηκαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων ήταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ). Για την ενημέρωση των υπολοίπων ατόμων που βρίσκονται στις λεγόμενες «λίστες εχθρών» αρμόδιες είναι οι Υπηρεσίες Δίωξης Εγκλήματος των εκάστοτε κρατιδίων.
Η Μαρτίνα Ρένερ, βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά καταγγέλλει ότι η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι «αδιαφορεί» για τον ακροδεξιό τρομοκρατικό κίνδυνο. Η ειδικός για θέματα του ακροδεξιού χώρου χαρακτηρίζει «παράλογο» ο Γενικός Εισαγγελέας του κράτους να διεξάγει δίκες κατά νεοναζιστών τρομοκρατών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ) να μην ενημερώνει τα άτομα που καταγράφονται στις εν λόγω λίστες. Η κ. Ρένερ καταγγέλλει επίσης την πρακτική ομοσπονδιακό κράτος και γερμανικά κρατίδια να διατηρούν ξεχωριστά αρχεία δεδομένων για τα άτομα που βρέθηκαν στις ακροδεξιές λίστες. Η περίπτωση της τρομοκρατικής οργάνωσης NSU αποδεικνύει, σύμφωνα με την Μαρτίνα Ρένερ, ότι δολοφονίες και επιθέσεις της ακροδεξιάς συνιστούν «πραγματική απειλή».