Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης
Είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες στα ευρωπαϊκά τερέν. Οι ομοσπονδίες των κρατών της γηραιάς ηπείρου συναγωνίζονται για το ποια θα έχει το καλύτερο πρωτάθλημα και πολλά εκατομμύρια παίζονται σε αυτό το παιχνίδι των ομάδων. Πριν μερικά χρόνια το βασικότερο κριτήριο για την ποιότητα ενός πρωταθλήματος ήταν η ευρωπαϊκή παρουσία των ομάδων με τις ομάδες από κάθε χώρα να έχουν το κομμάτι τους στην πίτα στην διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών. Άγγλοι, Ισπανοί , Ιταλοί και Γερμανοί είχαν επιβάλλει την σύντομη κυριαρχία τους μέχρι κάποια άλλη σύντομη κυριαρχία να τους πάρει την θέση. Οι Άγγλοι κατάφεραν να ανατρέψουν αυτό το κριτήριο. Κατάλαβαν ότι η σύντομη κυριαρχία τους τελείωσε και μέχρι να γυρίσει ο τροχός έστρεψαν την προσοχή τους στο να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων τους.
Αφορμή αυτού του κειμένου η ανακοίνωση της μεταγραφής του Καμπαιγ από την Παρί των Αράβων στην Κρίσταλ Παλάς έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε τώρα για την Κρίσταλ Παλάς που σώθηκε χάρις στον εξαιρετικό β΄γύρο χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την νέα χρονιά. Πριν δύο χρόνια η Σαουθάμπτον (νεοφώτιστη τότε) δαπάνησε 15 εκατομμύρια για το Ενιάμα της Σέλτικ. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ομάδων που δαπανούν δεκάδες εκατομμύρια για ένα παίκτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τότεναμ που σκάει πάνω από 50 εκατομμύρια κάθε χρόνο με στόχο την τετράδα και το Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να τα έχει καταφέρει πλην μίας χρονιάς. Ακόμα και η ΚΠΡ που δεν μπορεί να κρατηθεί μία χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ δαπανεί πολλά εκατομμύρια για να δημιουργήσει ρόστερ άξια παραμονής. Σε ποια άλλη χώρα μια ομάδες που δεν ανήκουν στο πάνω ράφι επενδύουν τόσα εκατομμύρια;
Ωστόσο οι μεταγραφές είναι μόνο ένα κομμάτι που τρομερού συστήματος των Άγγλων. Μεγάλο ρόλο παίζει και η δραστηριότητα της ομοσπονδίας. Οι Άγγλοι ξέρουν ότι έχουν το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό παγκοσμίως και πωλούν πανάκριβα τα τηλεοπτικά δικαιώματά τους γεμίζοντας με εκατομμύρια τις ομάδες τους για να επενδύσουν σε παίκτες. Επίσης μέσω τεράστιων χρηματοδοτήσεων ενισχύει τις ομάδες προσπαθώντας να κλείσει την ψαλίδα ανάμεσα σε μεγάλους και μικρούς ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι σύγχρονες υποδομές των αγγλικών ομάδων με τεράστια γήπεδα σχεδόν γεμάτα κάθε Σαββατοκύριακο και τρομερά προπονητικά κέντρα έτοιμα να βοηθήσουν όλους τους παίκτες.
Το μεγάλο στοίχημα της αγγλικής ομοσπονδίας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ομάδων του πρωταθλήματος σε αντίθεση με τα άλλα 4 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης όπου η ψαλίδα ανοίγει επικίνδυνα. Έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία λίγκα στην οποία η πιο σταθερή ομάδα θα παίρνει το πρωτάθλημα ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι μικρομεσαίες ομάδες και η αντιμετώπισή τους από τις μεγάλες. Πολλές αγγλικές ομάδες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για να έχουν καλύτερη παρουσία στο πρωτάθλημα. Στο μεγάλο νησί έχουν καταλάβει ότι στην Ευρώπη δεν βρίσκονται σε καλό φεγγάρι και προσπαθούν να βελτιώσουν το εσωτερικό τους δημιουργώντας ένα τρομερό σύστημα πολύ «μπροστά» συγκριτικά με τα άλλα της Ευρώπης προσπαθώντας να δημιουργήσουν 20 ισάξιες ομάδες. Καλό θα ήταν να παραδειγματιστούμε και εμείς!