Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται ή θα βρεθούν λίαν συντόμως, όσοι σκοπεύουν να αγοράσουν ακίνητο είτε ως επένδυση είτε ως κατοικία.
Η στροφή στις αποκαλούμενες «νέες» ή «αναβαθμισμένες» περιοχές είναι γεγονός, αν και το ράλι των τιμών λειτουργεί αποτρεπτικά ή απαγορευτικά για τους πολλούς, ενώ στις παραδοσιακές γειτονιές του κέντρου της Αθήνας η δεξαμενή των διαθέσιμων ακινήτων στερεύει τρίμηνο με το τρίμηνο.
Πέρα, όμως, από τις τάσεις στην κτηματαγορά, όπως αυτές διαμορφώνονται λίγο ως πολύ από το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης, η νέα οδηγία για τα κτίρια αναμένεται να φέρει τα πάνω- κάτω. Ενδεικτικά, πέρα από τους αυστηρούς ενεργειακούς κανόνες για όσες πολυκατοικίες χτιστούν από το 2030 και μετά, οι παλιές πολυκατοικίες θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, αρχής γενομένης από το 2025!
Οι νέες τάσεις
Σύμφωνα με την έρευνα τάσεων του spitogatos insights, στα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας προκύπτει πως διατέθηκαν τα περισσότερα οικιστικά ακίνητα προς πώληση το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, σε σχέση με πέρυσι, η προσφορά στις δύο αυτές περιοχές δεν παρουσίασε ανοδική τάση, με το κέντρο μάλιστα να ακολουθεί πτωτική πορεία ως προς τα διαθέσιμα οικιστικά ακίνητα για αγορά.
Από την άλλη, παρότι τα ανατολικά προάστια Αθήνας και το υπόλοιπο Αττικής δεν εντοπίζονται ψηλά, εντούτοις είχαν τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή προσφοράς με άνοδο σε ποσοστό 17% και 14,8% αντίστοιχα.
Η Γλυφάδα, η Βούλα, η Καλλιθέα, το Παλαιό Φάληρο, ο Άλιμος, η Νέα Σμύρνη, σε νότια προάστια, και η Κυψέλη, το Παγκράτι, η Αμπελόκηποι – Πεντάγωνο και η περιοχή στην Πατησίων – Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας, είχαν την υψηλότερη διάθεση οικιστικών ακινήτων για αγορά. Κηφισιά και Χαλάνδρι στα βόρεια προάστια κατέλαβαν επίσης υψηλή θέση στην κατάταξη. Αντιθέτως, σαφώς μικρότερη προσφορά σημειώθηκε σε περιοχές της ανατολικής Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής.
Ανάμεσα στις πιο αποκεντρωμένες περιοχές, όπου έγινε διάθεση των περισσότερων μονοκατοικιών προς πώληση, εντοπίζονται επίσης η Κηφισιά, η Βούλα, η Βάρη – Βάρκιζα και η Γλυφάδα. Όσον αφορά τα διαμερίσματα, Πατησίων – Αχαρνών, Γλυφάδα, Καλλιθέα και Κυψέλη είχαν το τρίτο τρίμηνο τις περισσότερες επιλογές για τους υποψήφιους αγοραστές, αλλά με σταθερή προς πτωτική τάση συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Εντυπωσιακή άνοδος ωστόσο σημειώθηκε σε περιοχές της υπόλοιπης Αττικής, σε σειρά περιοχών του Πειραιά και των προαστίων του και στη δυτική Αθήνα. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα Ταμπούρια – Αγία Σοφία, η περιοχή της Πειραϊκής – Χατζηκυριάκειου, το Κερατσίνι, το Μοσχάτο, το Περιστέρι και το Ίλιον. Άνω Πατήσια, Ελληνικό, Κουκάκι – Μακρυγιάννη, Ιλίσια και το κέντρο ανάμεσα στις περιοχές με πτωτική τάση stock συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Συνολικά, από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενδιαφέρον έχει η αύξηση του διαθέσιμου stock σε όλες τις περιοχές το πρώτο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η προσφορά παρέμεινε σταθερή ή σημείωσε μικρή μείωση το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Η μεταβολή αυτή γίνεται πιο εμφανής το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, με το κέντρο της Αθήνας να σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, μείωση διαθέσιμης προσφοράς κατά 9,6%.
Πηγή economistas.gr