Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους κινούνται νομικά κατά των UEFA και FIFA

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η ESL κατηγορεί UEFA και FIFA για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης τους.

Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, οι τρεις ομάδες που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Super League (ESL), κινούνται νομικά κατά των UEFA και FIFA, με την κατηγορία της παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν αυτό που χαρακτηρίζουν «μονοπώλιο», το οποίο, σύμφωνα με τη θέση τους, εμποδίζει τη δημιουργία άλλων διοργανώσεων, επιχειρώντας έτσι μία αναδιοργάνωση στη διαχείριση του ποδοσφαίρου.

Αυτό αναφέρουν οι “Financial Times”, εξηγώντας ότι μια πιθανή νίκη θα μπορούσε να τους επιτρέψει να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στα οικονομικά των διοργανώσεων, στις οποίες αγωνίζονται.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που έχουν στη κατοχή τους οι “Financial Times”, η A22, μια ισπανική εταιρεία που εκπροσωπεί συλλόγους της ESL, θα ζητήσει από το Δικαστήριο της ΕΕ να κρίνει εάν η UEFA μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί ως ρυθμιστής ικανός να επιβάλει κυρώσεις σε συλλόγους.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η ESL κατηγορεί UEFA και FIFA για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης τους: «Σε αντίθεση με άλλες αγορές αθλητικών αγώνων, η UEFA και η FIFA διατηρούν και υπερασπίζονται σθεναρά μια μονοπωλιακή θέση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που αντίκειται στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, παρά τις προσπάθειες άλλων παικτών να εισέλθουν στην αγορά» αναφέρεται στο έγγραφο.

Από την πλευρά της, η UEFA έχει λάβει πολιτική υποστήριξη από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, 16 από τις οποίες αποφάσισαν να εμφανιστούν στο Δικαστήριο της ΕΕ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τη ESL, κύριος στόχος της νομικής διαδικασίας ήταν να καθοριστεί εάν η UEFA και η FIFA ενεργούσαν σύμφωνα με τους κανόνες ανταγωνισμού και εάν μπορούσαν να «αποκλείουν νόμιμα τον ανταγωνισμό σε μια αγορά που αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ».
Ανάμεσα στα επιχειρήματα της Α22 είναι και αυτό ότι η UEFA δομεί τις διοργανώσεις της προς όφελος συλλόγων μεγάλων χωρών και ομάδων «κρατικής υποστήριξης».

Ένας εκπρόσωπος της UEFA είπε ότι ο διττός ρόλος των οργάνων διοίκησης του αθλητισμού εγκρίνεται και αναγνωρίζεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ιταλική εξειδικευμένη ιστοσελίδα calcioefinanza.

Αυτός ο συνδυασμός ρόλων συμβάλλει στη «διασφάλιση της δίκαιης, συνεκτικής και ολιστικής θετικής ανάπτυξης του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Οι προκλήσεις σε αυτό το μοντέλο που επιδιώκουν επί του παρόντος ορισμένες ελίτ ποδοσφαιρικές ομάδες και οι χορηγοί τους είναι εγωιστικές. Αποτελούν κίνδυνο για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοσύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της UEFA.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων